گزارش دهمین سالگرد تاسیس آیاز – ۱۰th AOA

همایش بزرگ نجوم به مناسبت دهمین سالگرد تاسیس انجمن نجوم آیازو همزمان با شصت و چهارمین باشگاه ماهانه این انجمن، پنجشنبه 5 شهریور 94 در فرهنگسرای دکتر مبین برگزارشد. سالگرد تاسیس آیاز از سال های گذشته بهانه‌ای شد تا این انجمن میزبان همایش‌ها و برنامه‌های علمی خاصی در تابستان هر سال باشد. این ویژه برنامه‌ها با نام اختصاری Anniversary Of Ayaz) AOA) نام گذاری می شود. دکتر پژمان نوروزی، دکتر یوسف پزشکیان و سید هادی طباطبایی سخنرانان ویژه این همایش بودند.

همایش راس ساعت 16 با تلاوت آیاتی از قرآن مجید و پخش سرود جمهوری اسلامی ایران آغاز شد.مجری برنامه، آیتک تبریزی ضمن خوش آمدگویی به مهمانان و اعضا، با شعری ادبی برنامه را آغاز کرد.

در ادامه مهندس امید اکبری رییس انجمن نجوم آیاز تبریزضمن خیرمقدم به مهمانان، با پخش تصاویری از روزهای آغاز به کار انجمن، توضیحاتی درباره تاریخچه تاسیس آیاز ارائه داد. وی در این باره گفت: انجمن نجوم آیاز در مرداد سال 1384 به همت علاقه مندان و مدال آوران المپیاد نجوم استان و همچنین مسئول وقت پژوهش سرای آذربایجان جناب آقای شفیق و با حمایت بی دریغ معاونت محترم نظری و مهارتی وقت ناحیه ۳ تبریز سرکار خانم جلیل زاده،با هدف ارتقای سطح علمی علاقه‌مندان و ترویج علم نجوم در سطح شهر تبریز تاسیس شد.

وی برگزاری باشگاه های ماهانه نجوم و نهمین سالگرد تاسیس آیاز در مرداد 93، شب های رصدی، ویژه برنامه شب یلدا با حضور الکساندر الکساندروف فضانورد کهنه کار روسی را ازجمله برنامه های یک سال اخیر انجمن برشمرد.
در ادامه مجری برنامه، درباره مسابقه این همایش توضیحاتی ارائه داد. وی گفت:شرکت کنندگان با انتخاب پاسخ صحیح به سوالاتی که از موضوع سخنرانی ها انتخاب شده می توانند در مسابقه شرکت کنند.برندگان با قرعه کشی از بین افرادی که بیشترین پاسخ صحیح را برگزیدند انتخاب خواهندشد.

همایش شامل دو بخش علمی و تاریخی بود. در بخش علمی موضوعاتی چون نگاه بشر به کیهان و پرتوهای کیهانی مطرح شد. در بخش تاریخ نجوم نیز برخورد شهاب سنگ ها به زمین در طول تاریخ  وثبت وقایع آسمانی در کتب تاریخی بررسی گردید.

در بخش علمی، دکتر پژمان نوروزی کارشناس و مدرس نجوم آماتوری، پیرامون پیشرفت بشر در عالم به ایراد سخنرانی پرداخت.
وی در بخشی از سخنرانی خود گفت: انسان از زمانی که پای بر زمین نهاد به آسمان می نگریست و کنجکاوانه در جستجوی شگفتی های کیهان بود. از زمان بطلمیوس آگاهانه تصمیم به کشف حقیقت گرفت. ابتدا فقط با چشمان خود در آسمان جستجو می کرد. بتدریج  با افزایش سطح دانش و فن آوری توانست تلسکوپ بسازد و اجرام نزدیک به زمین چون ماه و سیارات منظومه را کاوش کند.

وی افزود: با ورود به قرن جدید، تلسکوپ های فضایی در مدار زمین جای گرفتند. ماهواره ها به فضا پرتاب شدند. کاوشگرها برسطح سیاراتی چون مریخ و زهره واقمار سیارات دیگر، حتی دنباله دارها وسیارک ها فرود آمدند و به جستجو پرداختند. اکنون بشر به جایی رسیده است که توانسته با چشمان تیزبین تلسکوپ فضایی هابل 13.8 میلیارد سال نوری در زمان به عقب نگاه کند و روزهای نخست تشکیل کائنات را به تماشا بنشیند.

در ادامه دکتر یوسف پزشکیان – عضو هیئت علمی دانشگاه سهند تبریزو عضو انجمن نجوم ایران –  پرتوهای کیهانی را بررسی نمود.

عضو تیم رصدخانه ملی البرز در این باره گفت: پرتوهای کیهانی ذرات بسیار پرانرژی هستند که در اثر فعل و انفعلات هسته ‌ای درون ستارگان و اجرام آسمانی تولید و در فضا منتشر می‌شوند. این ذرات به طور همسانگرد به جو زمین وارد می‌شوند و اگرچه برای سیستم‌های الکترونیکی به عنوان نویز محسوب می‌شوند و برای سلامتی مضر هستند، برای اخترفیزیکدان‌ها پنجره‌ای برای شناخت بهتر ستارگان و  گیتی می‌گشایند.
در ادامه مجری برنامه درباره رقابت ساخت و پرتاب موشک های کاغذی که قرار است در هفته جهانی فضا برگزار شود توضیحاتی ارائه داد و از حاضرین دعوت کرد در این مسابقه جذاب و پرهیجان شرکت کنند.
با اتمام بخش علمی برنامه، در وقت استراحت از مهمانان و حضار پذیرایی به عمل آمد. همچنین عکس دسته جمعی باحضور تمام شرکت کنندگان در همایش ثبت شد.
در بخش تاریخ نجوم، سید هادی طباطبایی – مدرس دوره های مختلف نجوم ،  پژوهشگر و کارشناس ارشد تاریخ علم-  مقاله خود را درباره بارش های شهابی و برخورد شهاب سنگ ها به زمین در طول تاریخ ارائه کرد.
وی در بخشی از ارائه مقاله خود گفت : شهاب ها در واقع گردوغبار های کوچکی هستند که در نتیجه وارد شدن به جو زمین و یونیزاسیون اتم های جو به دلیل دمای بالا مشتعل می شوند. اما در قدیم تصور دیگری از شهاب ها داشتند و دلیل آن را انقباض و انبساط جو می دانستند و از کلمۀ متئور با ریشۀ یونانی به معنی بالا رونده و سقوط کننده استفاده می کردند.

دکتر پژمان نوروزی در دومین سخنرانی خود با موضوع شش تصویری که مرا نجومی نگه می دارد، تصاویری جذاب از زمین و کیهان پخش کرد.تصاویری که وی با تماشایشان هربار شگفت زده می شود. از جمله عکس های فضایی از زمین، تصاویری که تلسکوپ فضایی هابل از اعماق کیهان ثبت کرده است، تصاویری از مریخ سرخ فام و تصاویری ازآنالمای خورشید.

در ادامه مینو خوشرنگ باف معاون آموزشی آیاز توضیحاتی درباره کلاس های آموزشی نجوم ارائه داد.

بعد از اتمام این بخش، برگه های پرسش جمع آوری شد و مهمانان برنامه به پرسش های مطرح شده توسط حاضرین پاسخ دادند.

در اختتامیه برنامه، امید اکبری با اهدای لوح سپاس به مهمانان ویژه این همایش – دکتر پژمان نوروزی، دکتر یوسف پزشکیان و سید هادی طباطبایی- از آنان قدردانی نمود.
محمدباقر اسحقی نیا، محمدتقی امیرسام و مهسا آجیلی به دلیل تلاش های فعالانه در برنامه های سال گذشته انجمن ، لوح سپاس دریافت کردند. تندیس ویژه آیاز در دهمین سالروز تاسیس این انجمن، به پاس حمایت های بی دریغ  مهندس حسین اکبری شهردار محترم منطقه 3 به ایشان اهدا گردید.
منیره فرید حسینی ،عضو فعال انجمن در برنامه های رصدی و کلاس های آموزشی لوح تقدیر دریافت کرد.
در بخش اهدا جوایز به برندگان مسابقه نیز بسته  نجومی آیاز – هربسته شامل نرم افزار استاری نایت، مستند ایستگاه فضایی و کتاب اطلس فشرده آسمان –  به مهسا حسین زاده، ماهرخ سعادتی و صالح عابدین زاده تعلق گرفت که توسط مهمانان به این نفرات تقدیم شد.

در اختتامیه دهمین سالروز تاسیس انجمن آیاز، دکتر پژمان نوروزی که در اولین سالگرد تاسیس آیاز در سال 1385 نیز شرکت داشت، کیک ویژه این برنامه را برش داد. در پایان همایش از شرکت کنندگان نیز پذیرایی به عمل آمد.

همایش راس ساعت 19:45 به طور رسمی پایان یافت.پس ازاتمام برنامه،مهمانان به همراه شورای مرکزی واعضا فعال در دفتر انجمن نشست صمیمانه برگزار کردند.

درخاتمه از آقایان دکتر آهنگرزاده، دکتر وکالتی، خانم دکتر ذیغمی، دکتر مهدی رضایی و دکتر امین رضایی اکبریه که دعوت انجمن نجوم آیاز را پذیرفتند و در این همایش حضور یافتند تشکر می نماییم و امید است بازهم شاهد حضور اساتید برجسته تبریز در برنامه های آیاز باشیم.
همچنین وظیفه خود می دانیم از اعضا محترم انجمن که در این همایش شرکت کردند و نیز از شهرداری منطقه ۳ تبریز و مسئولین محترم فرهنگسرای دکتر مبین که در برگزاری هر چه بهتر این برنامه  ما را یاری نمودند، قدردانی نماییم.

ASHKAN-NAJAR-(21)

ASHKAN-NAJAR-(3)

ASHKAN-NAJAR-(4)

 

ASHKAN-NAJAR-(7)

ASHKAN-NAJAR-(9)

ASHKAN-NAJAR-(11)

ASHKAN-NAJAR-(15)

ASHKAN-NAJAR-(12)

ASHKAN-NAJAR-(17)

ASHKAN NAJAR (8)

ASHKAN-NAJAR-(18)

عکاس: اشکان نجار

نگاهی به حواشی برنامه :

  • برنامه ریزی برای برگزاری هرچه بهتر این همایش از اواخر تیرماه آغاز شده بود. تیمی متشکل از شورای مرکزی و برخی اعضا فعال وظیفه برنامه ریزی و تدارک را به عهده داشتند.
  • انتخاب مهمانان، رزرو سالن، دریافت مجوز از پلیس نظارت براماکن عمومی و سازمان ورزش و جوانان، طراحی و چاپ پوستر و بنر، اطلاع رسانی در خبرگزاری های دولتی و روزنامه های استانی، تهیه هدایا و ملزومات پذیرایی، آماده سازی پوشه ها، ثبت نام از شرکت کنندگان و…بخش کوچکی از کارهای صورت گرفته در طی این یک ماه بود.
  • در جلسه مورخه 10 مرداد که در مرکز عرضه تجهیزات نجومی آذراستار برگزار شد، سخنرانان این همایش با رای گیری توسط شورای مرکزی و با درنظر گرفتن بهترین شرایط انتخاب شدند.
  • با نزدیک شدن به روز همایش،شور و حرارت و فعالیت شورای مرکزی بیشتر شد و انجام کارها سرعت بیشتری گرفت.
  • شورای مرکزی و تعدادی ازاعضا فعال جهت آماده سازی سالن، ساعاتی قبل ازآغاز برنامه در محل برگزاری همایش حضور یافتند.
  • آغاز پذیرش از ساعت 15:30 تعیین شده بود. علاقمندان که از ساعت 15 در محل حاضر بودن پوشه نجومی خود را دریافت کردند.
  • از شرکت کنندگان در همایش یک قطعه عکس دریافت و کارت های عضویت در همان روز صادر شد.
  • دکتر پژمان نوروزی که پیش از ظهر به تبریز رسیده بود بعد ازاستراحت در هتل، ساعت 15:30 به همراه رییس انجمن وارد سالن شدو به گفت و گو با اعضا پرداخت. حدود ساعت 16 سیدهادی طباطبایی به همراه خانواده خود به جمع آیاز پیوست. دکتریوسف پزشکیان نیز به همراه همسرش ساعت 16 در محل برگزاری همایش حاضر شد.
  • در طی برگزاری همایش و تا قبل از آغاز وقت استراحت فعالیت در لابی سالن ادامه داشت. شورای مرکزی واعضا فعال با تلاش بسیار مشغول آماده سازی ملزومات پذیرایی و سایر کارهای ثبت نام اعضای جدید بودند.
  • در وقت استراحت،شرکت کنندگان با شور و اشتیاق سوالات و صحبت های خود رابا مهمانان در میان گذاشتند و عکس یادگاری با آنان ثبت کردند.

 

مریم فخیمی | روابط عمومی آیاز

Share