کشف دو دهانه‌ برخوردی جدید در ماه

پژوهشگران موسسه تحقیقات جنوب غربی (SWRI) در تگزاس توسط مدارگرد شناسایی ماه (LRO) دو دهانه برخوردی جوان را در نزدیکی قطب جنوب ماه و در درون دو دهانه بزرگتر  کشف کردند.

این دو دهانه در تاریک‌ترین مناطق ماه قرار دارند و سن این یکی از آن‌ها 16 میلیون سال و دیگری بین 75 تا 420 میلیون سال است. همچنین مشخص شده است که مناطق اطراف این دو دهانه روشن‌تر و خشن‌تر از مناطق دیگر ماه هستند.

این دو دهانه توسط ابزار نقشه‌بردار لیمان-آلفا (LAMP)  و رادار پیشرفته امواج رادیویی کوتاه (Mini-RF) شناسایی شده‌اند. این دهانه‌ها در جایی از ماه قرار دارند که نور خورشید هرگز آن‌ها را به طور مستقیم روشن نمی کند. . ابزارنقشه بردار لیمان – آلفا تصاویری از مناطقی که همواره درون سایه هستند و فقط توسط نور ستاره‌ها و درخشش هیدروژن بین سیاره‌ای روشن می‌شوند را تهیه می‌کند. رادار امواج رادیویی کوتاه به منظور تصویربرداری از نواحی قطبی ماه و جستجوی آب طراحی شده است.این تیم بااستفاده از داده‌های دریافتی از این دو ابزارطبقات بزرگ و عمیقی در دهانه برخوردی را نقشه برداری کردند. تفاوت کوچک در بازتاب امواج از این دهانه‌ها موجب کشف این دودهانه کوچک و برآورد سن آن‌ها شد. این روش نه تنها برای بررسی ماه بلکه در سایر سیارات دیگر از جمله عطارد، سیاره کوتوله سرس و سیارک وستا مفید خواهد بود.
طبق اظهارات دکتر کاتلین مانت پژوهشگر ارشد این تیم، این کشف بسیار هیجان‌انگیز است و به باور وی پیدا کردن حفره‌های زمین شناسی جوان و بررسی سن آن‌ها به ما کمک می‌کند تا تاریخ برخوردها در منظومه شمسی را درک کنیم.
برخورد اجرام در فضا نقش مهمی در شکل‌گیری منظومه شمسی از جمله شکل‌گیری ماه داشتند. از آنجا که سطح ماه مملو از اثرات این برخوردها است، می‌تواند درک ما را از گذشته منظومه شمسی افزایش دهد.در حقیقت دهانه‌های برخوردی نشان دهنده تاریخ برخورد بین اجرام  در منظومه شمسی هستند.

توضیح تصویر: دهانه سمت راست با 16 میلیون سال قدمت درون دهانه فاستینی  و دهانه سمت چپ با 75 تا 420 میلیون سال قدمت درون دهانه اسلاتر دارد.

image_3892e-Moon-Fresh-Craters

مترجم: مریم فخیمی
مجله نجوم شماره 256

Share