آسمان این هفته (۹ تا ۱۴ مرداد)

عطارد و زهره در نور خیره کننده خورشید ناپدید شده‌اند . زهره به علت جابجایی از آسمان صبح گاهی به آسمان شامگاهی شرایط رصدی مناسبی ندارد چون در نزدیکی خورشید است.

مریخ (با قدر 1.4، ازصورت فلکی ثور به داخل صورت فلکی جوزا حرکت می‌کند)

در ارتفاع کمی در شرق _ شمال شرق آسمان قبل از طلوع خورشید می‌درخشد. مریخ پایین‌تر در سمت راست عیوق ( آلفا صورت فلکی ارابه ران) و پایین‌تر در سمت چپ دبران (آلفا صورت فلکی ثور) قرار دارد. از درون تلسکوپ، مریخ کره کوچکی با قطر 4.4 ثانیه قوسی دیده می‌شود.

مشتری (با قدر 2.4-  و در جنوب صورت فلکی حمل)

مشتری در اواسط شب از شرق طلوع می‌کند و قبل از طلوع خورشید در ارتفاع بالایی در جنوب شرقی آسمان می‌درخشد.

زحل (با قدر 0.9 در صورت فلکی سنبله)

زحل روز به روز از غرب – جنوب غرب آسمان ارتفاعش را کم می‌کند. در 12 درجه‌ای سمت چپ زحل، سماک اعزل (آلفا صورت فلکی سنبله) و در 2 درجه‌ای راست زحل یا پایین‌تر از آن ستاره گامای صورت فلکی سنبله قرار دارد.

اورانوس (با قدر 5.8 در غرب صورت فلکی حوت)

نپتون ( با قدر 7.8 در غرب صورت فلکی دلو)

نپتون بعد از اواسط شب در شرق یا جنوب شرق آسمان به خوبی بالا می‌آید.

پلوتو (با قدر 14 و در شمال صورت فلکی قوس)

پلوتو بعد از تاریک شدن آسمان در بیشترین ارتفاع از جنوب آسمان دیده می‌شود.

1 شنبه 9 مرداد

مشتری درخشان اواسط شب طلوع می‌کند و تا نزدیکی صبح در شرق آسمان، تا نصف مسیر از افق تا سمت الراس، با قدر 2.4- می‌درخشد. در حال حاضر مشتری پرنورترین جرم آسمان شب است. از داخل تلسکوپ قرص سیاره غولپیکر 40 ثانیه قوسی قطر دارد.

درخشان‌ترین سیارک، وستا، این هفته در حالت مقابله است و با قدر 5.6 در صورت فلکی جدی می‌درخشد. در اواخر شب به راحتی با دوربین دو چشمی می‌توان آن را یافت. در یک مکان تاریک به دور از نور شهر با چشم غیر مسلح هم دیده می‌شود.

دوشنبه 10 مرداد

امشب بعد از غروب خورشید ماه و عطارد با جدایی 3.8 درجه در حالت مقارنه هستند.

درخشان‌ترین دنباله دار تابستان ( گاراد ) این هفته در قسمت جنوبی صورت فلکی اسب بالدار است و امشب و فردا شب بهترین زمان رصد آن است چون کمتر از 1 درجه ای جنوب خوشه کروی درخشان M15 عبور می‌کند. ستاره شناسان پیش بینی کردند که گاراد در ماه‌های جاری قابل رصد با چشم غیر مسلح خواهد بود.

سه شنبه 11 مرداد

قبل از اینکه ماه هلالی شروع به درخشیدن در آسمان شب بکند، سعی کنید کهکشان‌های کم نور صورت فلکی اژدها را شکار کنید.

چهارشنبه 12 مرداد

ماه در ساعت 1:29 امروز به حضیض مداری خود نسبت به زمین در فاصله 365772 کیلومتر می‌رسد.

پنج شنبه 13 مرداد

این شب ها قبل از اینکه آسمان روشن شود، در شرق-شمال شرق آسمان نور سرخ رنگی می‌درخشد،این سیاره مریخ است که با قدر 1.4 در پس زمینه ستاره‌های غرب صورت فلکی جوزا می‌درخشد. ستاره 1Gem با قدر 4  در کمتر از 1 درجه‌ای در پایین مریخ قرار دارد.

جمعه 14 مرداد

مریخ در ارتفاع کمی در شرق – شمال شرق آسمان کمی قبل از طلوع خورشید از کمتر از 1 درجه ای جنوب (پایین تر سمت راست) خوشه ستاره‌ای M35  در صورت فلکی جوزا عبور می‌کند و در روزهای شنبه و یکشنبه هم همین وضعیت را دارد.

منابع

www.astronomy.com

sky & telescope

نویسنده: هانیه امیری

Share