گزارش داوری بخش رقابت نقاشی و تصاویر آثار برتر چهارمین جشنواره کشوری رویای کهکشانی من

دبیر خانه چهارمین جشنواره کشوری رویای کهکشانی من، داوری بخش رقابت نقاشی کشوری را، شنبه 4 آبان در دانشگاه هنر اسلامی تبریز انجام داد.

از انتشار فراخوان در 14 مرداد تا پایان زمان رقابت در 20 مهر 98، 150 اثر نقاشی از سراسر کشور دریافت شد. داوری رقابت نقاشی، توسط دکتر فرنوش شمیلی، دکتر ابوالفضل عبدالهی‌فرد و دکتر طاسین کریمی عواطفی از اعضا هیئت علمی دانشگاه تبریز انجام شد.

پیش از حضور داوران، آثار نقاشی بر اساس رده سنی مرتب شد و داوران به اسامی و محل سکونت شرکت‌کنندگان دسترسی نداشتند. امسال بر خلاف دو سال گذشته آثار کودکان تبریزی از سطح بالاتری هم از لحاظ تکنیک و خلاقیت و هم از لحاظ اجرا برخوردار بود و همین امر موجب شد تا در بخش کودک شاهد درخشش هنرمندان تبریزی باشیم.
جدود نیمی از آثار به شرکت کنندگان کمتر از 9 سال تعلق داشت و داوری این بخش بسیار سخت بود. دنیای خیالی کودکان واقعا شگفت انگیز است و اجرای طرح ها بسیار خلاقانه و پر از داستان و رمز وراز بود . علیرغم اینکه در فراخوان تاکید شده بود مربیان و اطرافیان کودک دخالتی در اجرای طرح ها نداشته باشند، اما داوران محترم با دقت و تجربه بالایی که داشتند متوجه دخالت بزرگسالان در نقاشی کودکان شدند.  داوری آثار با معیارهایی که پیشتر در فراخوان اعلام شده بود برای سه رده سنی کودک، نوجوان و جوان به صورت کاملا علمی، حرفه‌ای و عادلانه انجام گرفت. داوران گاهی برای حذف یک اثر گفتگوهای طولانی داشتند. نقاط ضعف و قوت آثار و اینکه در بخش کودک آیا خالق اثر از مربی یا بزرگسالان هم کمک گرفته یا نه بررسی می شد. مواد، نوع ترکیبات، کاغذ استفاده شده، داستان پشت هر اثر، خلاقیت و قدرت تخیل و دانش نجومی هنرمند بادقت آنالیز شد و در نهایت بعد 4 ساعت داوری،با توجه به دلایل دقیق علمی و هنری آثاری که بیشترین تطابق با معیارها را داشتند انتخاب شدند.

بیانیه هیئت داوری

تاریخ هنر مملو از نمونه هایی است که نشان می دهد عظمت و اسرار فضا چه تأثیرات عمیقی بر هنرمندان و نویسندگان با فرهنگ ها و ملیت های مختلف داشته است. هنرمندان در عرصه های گوناگون چون نقاشی، گرافیک، فیلم و عکس از پنجره‌ی نگاه خاص خود به این موضوع نگاه کرده و دست به خلق آثار فراوانی زده اند. در کشور ما متأسفانه اهمیت چندانی به این امر داده نشده و به نحوی این موضوع مهجور واقع شده است. از این رو این حرکت انجمن نجوم آیاز تبریز و اقدام خودجوش مسئولین محترم جشنواره ارزشمند و ستودنی است.

هیأت داوران ضمن سپاس از حضور هنرمندان استان های مختلف سراسر کشور و گروه اجرایی چهارمین جشنواره کشوری «رویای کهکشانی من» در جهت بهبود کیفیت آثار در سال های آتی نکاتی را یادآور می شود.

  • دوری جستن از برخورد کلیشه ای و داشتن نگاه خلاقانه و نو به موضوع و به کارگیری جلوه های بدیع
  • مطابقت داشتن اثر خلق شده با موضوع پیشنهادی رقابت
  • استفاده درست از عناصر بصری در ترکیبی نو، پیشرفته و در عین حال متعادل
  • ارائه ی هنرمندانه اثر به واسطه ی به کارگیری تکنیک در نقاشی
  • استفاده از ترکیب رنگ غنی و پرمایه که نشان دهنده سواد رنگی شرکت کننده می باشد. البته این به معنی الوان بودن اثر نهایی نیست بلکه مقصود از آن به ظهور رساندن توانایی ترکیب رنگ های متعدد حتی در طیف رنگی خاص و محدود می باشد.
  • اثر نهایی نه تصویرسازی، نه نگارگری، نه کاریکاتور بلکه در معنای عام بایستی یک اثر نقاشی باشد.

هیأت داوران بخش رقابت نقاشی چهارمین جشنواره کشوری «رویای کهکشانی من» در تاریخ 4  آبان 98 در محل دانشگاه هنر اسلامی تبریز پس از سه مرحله داوری و شور و گفتگو با معیارهایی که بدان ها اشاره شد، به داوری پرداختند. آثار انتخابی از نگاه داوران در مقایسه با سه دوره قبل در مقطع زیر 9 سال از رشد کمی و کیفی مناسبی برخوردار بوده و کودکان با فطرت پاک و نگاه ساده همراه با خلاقیت کودکانه خود تلاش قابل تقدیری در به تصویر کشیدن احساس خود از موضوعات پیشنهادی جشنواره یعنی زندگی انسان در کره ماه، ماموریت‌های آینده سازمان فضایی ایران، ظهور ابرنواختر در آسمان سیاره‌ای ناشناخته و سیاهچاله‌ها دری به سوی کهکشان‌های تازه نشان داده‌اند در حالی که در مقطع بزرگسالان شاهد حرکت نزولی و کاهش  کیفیت آثار نسبت به سال گذشته بودیم.

این رقابت در 3 بخش گروه سنی زیر 9 سال، 10 تا 15 سال و 16 سال به بالا برگزار شد. از میان دو گروه کودک و نوجوان و بعد از داوری 130 اثر، سه اثر با عناوین و رتبه‌های اول ، دوم و سوم، یک اثر برتر بومی شناخته شدند. ولی در گروه جوان به دلیل این که آثار حائز شرایط و معیارهای مورد نظر هیأت داوران نبودند صرفاً دو اثر به عنوان آثار برتر انتخاب شد. همچنین 25  اثر از میان 150 اثر به نمایشگاه راه یافت. اسامی برندگان و آثار راه یافته به نمایشگاه در تاریخ 6 آبان 98 در وبگاه انجمن نجوم آیاز اعلام شد.

هیأت داوران ضمن سپاسگزاری از عموم شرکت کنندگان به احترام تمامی این عزیزان از مسئولین محترم انجمن نجوم آیاز تبریز در خواست می نماید تا در تدوام اجرای این مسابقه، ضمن گسترش همگانی این جریان علمی، فرهنگی و هنری موجبات تشویق، دلگرمی و پیشرفت کودکان هنرمند کشورمان را تا حد توان فراهم سازد.

داوران رقابت نقاشی چهارمین جشنواره کشوری رویای کهکشانی من: دکتر فرنوش شمیلی، دکتر ابوالفضل عبداللهی فرد، دکتر طاسین کریمی عواطفی (اعضا هیئت علمی دانشگاه هنر اسلامی تبریز)

گزارش: مریم فخیمی، دبیر جشنواره

تصاویر داوری 

53 51 52 5439 38 37 35 36

 آثار برتر بخش کودک (زیر 9 سال)

نفر اول: سیده ارغوان مودب، آذربایجان‌شرقی، تبریز

55

نفر دوم: الیسا خیابانی آینه‌چی، آذربایجان‌شرقی، تبریز

56
نفر سوم: سانای قربان‌پور، آذربایجان‌شرقی، تبریز

57
برنده بومی: کوثر علیزاده، تبریز

58

آثار برتر بخش نوجوان ( 10 تا 15 سال)

نفر اول: نادیا محمودیان، آذربایجان‌غربی، مهاباد

59
نفر دوم: هانا احمدتوزه، آذربایجان‌غربی، مهاباد

60

نفر سوم: سیران ملازاده، آذربایجان‌غربی، مهاباد

61
برنده بومی: هلیا راستی، تبریز

62

آثار برتر بخش جوان ( بیشتر از 16 سال)
به علت عدم رعایت معیارهای داوری، این بخش فاقد برنده سوم و برنده بومی بود.

نفر اول: میلاد دانشپور، آذربایجان‌غربی، مهاباد

63

نفر دوم: نگین سادات آیت، اصفهان، نجف‌آباد

64

 

Share