گزارش ۵۷مین باشگاه ماهانه آیاز

پنجاه و هفتمین گردهمایی ماهانه آیاز در روز چهارشنبه، مورخه 2 مهر ۱۳۹۳ با حضور اعضای محترم انجمن و علاقمندان به نجوم و فضا در فرهنگسرای دکتر مبین برگزار گردید.

پخش مستند روز نجوم، بررسی ساختارهای مغناطیسی خورشید و تلسکوپ های زمینی و فضایی رصد خورشید از موضوعات اصلی مورد بحث در این باشگاه بود.

.

این باشگاه راس ساعت 15:30 با تلاوت آیاتی از کلام الله مجید و پخش سرود ملی  آغاز گردید.

در بخش اول برنامه ، مستند “روز نجوم” که به بررسی فعالیت انجمن نجوم آیاز در روز جهانی نجوم ( 18 و 19 اردیبهشت 1393) اختصاص داشت، پخش گردید که مورد توجه حاضرین واقع شد. سپس سعید حاتم خانی کارگردان مستند توضیحاتی درباره این فیلم ارائه دادند.
وی دراین باره  گقت: این اثر پژوهشی ، بازتاب تجلی خاص فردی و جمعی اعضا انجمن نجوم آیاز برای متجلی ساختن عام محیطی برای مخاطبین بود. از جمله اهداف ساخت این اثرترویج نجوم ، آشنایی علاقمندان با انجمن نجوم آیاز ثبت لحظه ها و ماندگاری برای نسلهای آینده است.

در ادامه نازنین ایران دوست ، اخبار جذاب دنیای نجوم و فضا را به اطلاع حاضرین  رساند.

در بخش رویدادهای رصدی ماه ، مریم فخیمی به بررسی رویدادهای رصدی مهرماه  از جمله مقارنه ها، شهاب باران و بررسی برخی صور فلکی آسمان پاییز پرداخت. رویدادهای رصدی به صورت چاپ شده در اختیار حاضرین قرار گرفت.

با توجه به این که حیات ما بر روی زمین، به خورشید؛ تک ستاره منظومه شمسی وابسته است، مباحث اصلی دو باشگاه تابستانی انجمن نجوم آیاز به بررسی این ستاره که نیمی از عمر خود را سپری کرده است، اختصاص یافته بود. در باشگاه 55اُم ساختار خورشید توسط مینو خوشرنگ کارشناس ارشد اختر فیزیک از دانشگاه تبریز بررسی شده بود.
در این باشگاه و در ادامه باشگاه تیر ماه، حامد پورجوادی  کارشناس ارشد اخترفیزیک از دانشگاه تبریز – زمینه تخصصی فیزیک خورشید و پلاسما –  و عضو انجمن فیزیک ایران، به بررسی ساختارها وپدیده های مغناطیسی خورشید همچون زبانه ها، لکه ها، شراره ها، بادهای خورشیدی و…پرداخت.
وی در بخشی از سخنرانی خود گفت : مساله گرمایشی تاج خورشیدی افقی نو برای تحقیق در زمینه ساختار مغناطیسی خورشید رافراهم کرده است. ساختارهای مغناطیسی خورشیدی با توجه به تنوع در ساختار و نحوه تاثیرگذاری در امر گرمایشی و تنوع طیفی مورد اهمیت است.
وی افزود: محققان با بررسی ساختارها  و پدیده های مغناطیسی خورشید سعی در پاسخگویی به برخی سوالات مطرح شده در زمینه فیزیک خورشید دارند.

در ادامه فرزین ایزدوست دار در بخش “همراه با خانواده بزرگ آیاز” با نگاهی نو به کیهان، مستندهایی از زندگی درفضا، ظهور ابرنواختر، رادیو تلسکوپ های شیلی و وویجر 3 را پخش کرد و توضیحاتی درباره این مستندهای جذاب نجومی – فضایی ارائه داد.

بعد ازتایم استراحت ، وحیدعباسوند کارشناس ارشد اخترفیزیک از دانشگاه تبریز تلسکوپ های زمینی و فضایی رصد خورشید چون : تلسکوپ های  SOHO ،Trace ،STEREOہ ،SDO ،Hinode ،IRIS  را مورد بررسی قرار داد.
وی گفت: اخترشناسان در تمدنهای اولیه بشری به دقت آسمان شب را بررسی می کردند و ابزارهای ساده اخترشناسی از همان ابتدا شناخته شده بودند.با اختراع تلسکوپ، تحولی عظیم در این رشته ایجاد شد و دوران اخترشناسی جدید آغاز شد.اکثر تاثیرات نوسانات فعالیتهای خورشیدی بر سیاره زمین از ماهیت پیچیدهای برخوردار هستند.به عنوان مثال، ذرات پر انرژی خورشیدی و پرتوهای کیهانی می توانند به کاهش سطوح اُزن در استراتوسفر منجر شوند و از این رو نقش تلسکوپ ها در شناسایی این عوامل فلج کننده مهم می باشد.

بخش پایانی برنامه به معرفی کتاب نجومی “راهنمای گردشگری منظومه شمسی ” نوشته جایلز اسپارو اختصاص داشت که حاضرین توسط مریم پرتوی نژادی با این کتاب جدید و جذاب آشنا شدند.

و بدین شکل 57اُمین باشگاه ماهانه آیاز راس ساعت 18:10 به پایان رسید.

در پایان از اعضا محترم انجمن که در این باشگاه شرکت کردند و همچنین از سازمان فرهنگی هنری شهرداری تبریز و مسئولین محترم فرهنگسرای دکتر مبین که در برگزاری هر چه بهتر این برنامه  ما را یاری نمودند، قدردانی می نماییم.

مریم فخیمی | دبیر برگزاری باشگاه

1

2

3

4

5

6

IMG_1564

عکاس: مسعود محمدزاده

Share