آسمان همواره میزبان اجرام و رویدادهای گوناگون است. سیارات و اقمارشان ، ستاره های پیر و جوان ، دور ونزدیک! خوشه ها ، سحابی ها و کهکشان ها ، مقارنهها وگرفتها و… با پیشرفت تکنولوژی و فتح فضا توسط انسان، اجرام دیگری نیز به این جمع آسمانی افزوده شد! انواع ماهوارهها ، تلسکوپهای فضایی و سازه های بزرگ و…
یکی از سازههای عظیمی که بشر به لطف دانش، نبوغ و جسارت خود توانسته در ارتفاع متوسط 353 کیلومتری از سطح زمین قرار دهد ایستگاه بین المللی فضایی است. سازهای بزرگ در ابعاد یک زمین فوتبال که با سرعت نزدیک به 8 هزار متر بر ثانیه به دور زمین در گردش است و روزی 15 بار زمین را دور میزند. وهر بار حدود 91 دقیقه طول میکشد تا یک بار به دور زمین گردش کند.
در بالا تصویر فوقالعادهای که نمای کاملی از آی.اس.اس را در سال های نخستین نشان میدهد، توسط سرنشینان شاتل فضایی دیسکاوری پس از جدا شدن از ایستگاه گرفته شده است. در پس زمینه این عکس دریای خزر به چشم میخورد.
این شبها فرصت خوبی است تا بتوانید عبور آی.اس.اس را از فراز تبریز تماشا کنید. برای رویت این سازه نیاز چندانی به ابزارهای خاص ندارید. به کمک نقشه ها وجدول زمانی و با امید به صاف بودن آسمان والبته کمی صبر وحوصله، میتوانید به راحتی به تماشای عبور ایستگاه فضایی بنشینید که به صورت نقطهای نورانی در آسمان پدیدار خواهد گشت.
تصویری زیبا از گذر ایستگاه فضایی از مقابل ماه ـ عکاس مجید الهی و ندا گودرزی
جدول زمانی عبور ایستگاه فضایی از آسمان تبریز ، از تاریخ 23 فوریه 2013/ 5 اسفند 1391 تا 1 مارس 2013 / 11 اسفند 1391 ( ا.ت = ارتفاع)
نقشه گذر آی اس اس در تاریخ 5 اسفند 1391/ 23 فوریه 2013 ، لینک اصلی
برای مشاهده تمام گذرهای قابل رویت از آسمان تبریز مربوط به تاریخ ذکر شده به اینجا مراجعه کنید.
اگر شما هم علاقمند به تهیه تصاویر از عبور ایستگاه فضایی از مقابل قرص خورشید یا ماه هستید، میتوانید با مراجعه به پایگاه اینترنتی Calsky، زمان این پدیده را از هر نقطهای در زمین تعیین کنید.
نویسنده: مریم فخیمی