آسمان این هفته ( ۳ تا ۱۰ مهر)

ابرنواختر کهکشان M101  هنوز هم در حداکثر درخشندگی خود است. ابرنواختر ۲۰۱۱fe که سه هفته پیش در کهکشان M101 به وقوع پیوسته است، تا قدر ۹/۹ رسید و به مدت یک هفته با همان قدر درخشید. در حال حاضر ابرنواختر علائمی از کم نورشدن را نشان می‌دهد.

یک‌شنبه 3 مهر

  • امشب اورانوس به حالت مقابله می‌رسد ( نقطه‌ای در سمت مخالف خورشید). حالت مقابله باعث می‌شود که اورانوس با زمین نزدیک‌ترین فاصله را داشته باشد. امشب این دو دنیای متفاوت 2/85 میلیارد کیلومتر فاصله دارند. رصدگران تیزبین می‌توانند اورانوس با قدر 5/8 را موقعی که در ارتفاع زیادی در آسمان است، بدون ابزار اپتیکی مکان‌یابی کنند. پس 3 ساعت بعد از غروب خورشید به دنبال آن باشید. در میدان دید دوربین‌دوچشمی می‌توانید اورانوس و ستاره امگای صورت‌فلکی حوت را رصد کنید. با تلسکوپ سیاره آبی – سبز با قطر 3/7 ثانیه قوسی  دیده می‌شود.

سه‌شنبه 5 مهر

  • ماه امروز به حضیض مداری خود می‌رسد (نزدیک‌ترین نقطه در مدارش به دور زمین) و در فاصله 357557 کیلومتر از ما خواهد بود. چون مدار ماه دایره نیست، فاصله آن از زمین در اوج و حضیض حدودا 13 درصد تغییر می‌کند.
  • اوایل شب بسته به اینکه در چه منطقه‌ای زندگی می‌کنید، سماک‌رامح در ارتفاع پایینی در غرب – شمال‌غرب تقریبا هم‌ارتفاع با ستاره عیوق ( آلفای اربه‌ران) است که از شمال‌شرق طلوع می‌کند.

چهارشنبه 6 مهر

  • عطارد به نقطه‌ای در مدارش رسیده است که اصطلاحا مقارنه بیرونی نام دارد. در این حات سیاره درونی (عطارد) با زمین و خورشید در امتداد یک خط خواهد بود. البته این سیاره در سمت مخالف خورشید قرار دارد پس دیده نخواهد شد. عطارد حتی در مقارنه درونی، موقعی که بین زمین و خورشید قرار دارد باز هم از دید ما پنهان است.

  • کمی بعد از غروب خورشید، با یک تلسکوپ ممکن است بتوانید زحل را که 2 درجه بالاتر از زهره قرار دارد را رصد کنید.

پنج‌شنبه 7 مهر

  • امشب نیز دو سیاره زحل و زهره را رصد کنید. زهره درخشان با قدر 3/9- بعد از غروب خورشید دیده می‌شود. در 1/3 درجه‌ای سمت شمال – شمال‌شرق زهره، زحل با قدر 0/8 می‌درخشد. با دوربین‌دوچشمی می‌توانید این دو سیاره و ستاره تتای سنبله با قدر 4/4 را بین آن دو بیابید.

جمعه 8 مهر

  • در ساعات اولیه قبل از صبح روز شنبه، مریخ در ارتفاع بالایی است. با استفاذه از ابزار رصدی خود می‌توانید عبور مریخ از مقابل خوشه کندو (M44) در صورت‌فلکی سرطان را مشاهده کنید.

  • فردا صبح ستاره متغیر بتای برساووش به حداقل درخشندگی خود خواهد رسید. اگر از امشب به مشاهده آن بپردازید در عرض 5 ساعت قدر آن 70 درصد کمتر خواهد شد( منجمان براین باورند که درخشندگی آن از قدر 2/1 به 3/4 کاهش می‌یابد). این ستاره دوتایی گرفتی دوره‌ای را از حداقل تا حداکثر درخشندگی‌اش می‌گذراند و هر 2/87 روز یکبار این دوره را کامل می‌کند. بتای برساووش کمی قیل از غروب خورشید، طلوع می‌کند ولی متاسفانه وقتی که به حداقل درخشندگی خود می‌رسد، دیده نخواهد شد.

شنبه 9 مهر

  • نپتون بعد از تاریک شدن آسمان، در یک سوم مسیراز افق جنوبی تا سمت‌الراس قرار دارد. هشتمین سیاره با قدر 7/9 در پس‌زمینه ستاره‌های صورت‌فلکی دلو می‌درخشد. بنابراین برای رصد آن نیاز به ابزار رصدی دارید. نپتون با ستاره یوتای دلو با قدر 4 و ستاره 38 دلو با قدر 5 یک مثلث می‌سازد.

یک‌شنبه 10 مهر

  • مریخ در 0/4 درجه‌ای شرق – جنوب‌شرق خوشه باز M44 در صورت‌فلکی سرطان قرار دارد و هر دو حدودا 1:30 بامداد طلوع می‌کنند. سیاره سرخ با قدر 1/3 می‌درخشد. خوشه کندو با قدر 3/1، فقط یک پنجم درخشندگی مریخ را دارد، با این حال هفتمین خوشه باز درخشان آسمان است. تلسکوپی با چشمی با بزرگنمایی 50 برابر، صحنه زیبایی را ایجاد خواهد کرد. این عبور نزدیک همچنین فرصت خوبی برای عکاسان است.

موقعیت سیارات

  • عطارد درپروشنایی خورشید ناپدید شده است.
  • زهره ( با قدر 3/9-)

کمی بعد از غروب خورشید ممکن است بتوانید با دوربین‎دوچشمی آن را رصد کنید.

  • مریخ ( با قدر1/3، در صورت‌فلکی سرطان)

حدودا 2 بامداد طلوع می‌کند و قبل از روشن شدن آسمان در ارتفاع خوبی در شرق آسمان زیر آلفا و بتای جوزا دیده می‌شود. دورتر از مریخ در سمت راست آن، شعرای شامی (آلفای صورت‌فلکی کلب‌اصغر) و کمی دورتر در سمت راست شعرای شامی، شعرای یمانی (آلفای صورت‌فلکی کلب‌اکبر) می‌درخشد. از داخل تلسکوپ مریخ 5 ثانیه قوسی قطر دارد.

  • مشتری ( با قدر 2/8-، در صورت‌فلکی حمل)

بعد از تاریک شدن آسمان از شرق – شمال‌شرق طلوع می‌کند. بعد از نیمه شب مشتری در ارتفاع بالایی می‌درخشد و فرصت خوبی را برای رصد ایجاد می‌کند. از داخل تلسکوپ مشتری 48 ثانیه قوسی وسعت دارد.

  • زحل ( با قدر0/8، در صورت‌فلکی سنبله)

زحل از فصل تابستان خداحافظی می‌کند و ارتفاعش را هر روز کمتر می‌کند. (توضیحات بیشتر در 6و7مهر)

  • اورانوس ( با قدر 5/7، در صورت‌فلکی حوت)
  • نپتون ( با قدر 7/9، در صورت‌فلکی دلو) – (توضیحات بیشتر در 9 مهر)

 منابع

Astronomy magazine

Sky & Telescope

نویسنده : هانیه امیری

Ayazastro.com

Share