مذاکرات روسیه و ناسا برای فتح زهره

مذاکرات ناسا و آژانس فضایی روسیه درباره ماموریت روباتیک به مقصد سیاره زهره از سرگرفته می‌شود. این مذاکرات به علت بحران اکراین متوقف شده بود. ماموریت کاوشی مشترک روسیه و آمریکا در زهره احتمالا در اواسط دهه ۲۰۲۰ انجام خواهد شد.
دانشمندان ماموریت کاوشی روسیه در زهره موسوم به «ونرا-دی» ماه گذشته میلادی در روسیه دیدار کردند. قرار است سال آینده دو مذاکره دیگر نیز در مسکو انجام شود.
«لو زلنی»، مدیر موسسه پژوهش‌های فضایی روسیه در جریان یک کنفرانس خبری اعلام کرد : «ما قرار بود یک سال پیش این گفتگوها را به پایان ببریم. اما مسایل سیاسی و وضع تحریمها علیه روسیه سبب متوقفشدن این مذاکرات شد.» وی افزود: «این ماموریت تا پیش از ۲۰۲۵ اجرائی نمی‌شود.»
طراحی مفهومی این پروژه برعهده دانشمندان موسسه تحقیقات فضایی روسیه است. در طرح پیش‌بینی شده دانشمندان روسی، ماموریت ونرا شامل یک مدارگرد و یک سطح‌نشین است. آنها همچنین امیدوارند این ماموریت بتواند همچون یک بالن چند روزی در بخش های مختلف جوّ زهره پرواز کند تا الگوهای آب و هوایی این سیاره سوزان و طوفانی را بررسی کند.
«دیوید سنسکی» یکی از دانشمندان آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا و مسئول ارشد تیم علمی ناسا در ماموریت ونرا-دی گفت: «نقش آمریکا در تیم علمی این برنامه، هدایت اهداف ماموریت بر اساس اولویت‌های ناسا است. این اولویت‌ها توسط تیم علوم سیاره‌ای ناسا در شورای ملی تحقیقات و در طی ده سال تحقیق و بررسی به صورت سند اهداف ناسا تهیه شده است. این سند به ناسا می‌گوید که براساس نظر دانشمندان اولویت‌های اکتشافی ناسا در منظومه شمسی چه چیزی باید باشد.»

PicsArt_11-19-09.29.35

دانشمندان روسی در ابتدا به دنبال طراحی و ساخت کاوشگری بودند که بتواند به مدت چند روز در سطح سوزان زهره دوام بیاورد اما این باعث افزایش بیش از حد هزینه‌ها می‌شد. در حال حاضر ماموریت ونرا-دی، شامل یک مدارگرد و یک سطح‌نشین است. مدارگرد به طور دائم در مدار زهره گردش خواهد کرد. سطح نشین نیز به آرامی از جوّ زهره عبور کرده و بعد از فرود، چندین ساعت بر سطح آن کاوش خواهد کرد. کاوشگر ونرا-دی به احتمال زیاد تصاویری از جوّ و سطح زهره ارسال می‌کند. همچنین به دنبال فعالیت‌های آتشفشانی این سیاره نیز خواهد بود. بخش مدارگرد نیز در جوّ فوقانی زهره، الگوهای ابری، نحوه چرخش بادها و اثر گلخانه‌ای که باعث افزایش دمای این سیاره تا ۵۰۰ درجه سانتی‌گراد بالای صفر شده است را بررسی خواهد کرد.
هدف تیم علمی ماموریت، شناسایی اهداف علمی و نیازهای فنی ونرا-دی است. در طی مذاکرات وظایف و نحوه همکاری ناسا در این ماموریت نیز مشخص خواهد شد. همکاری مشترک ناسا و روسیه باعث کاهش هزینه‌های این ماموریت برای روسیه خواهد بود.
این برنامه، نخستین ماموریت اکتشافی سیاره زهره است که روسیه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به اجرا خواهد گذاشت. ماموریت‌های اکتشافی شوروی در زهره با زیرعنوان‌های «ونرا» از سال ۱۹۶۱ آغاز و در سال ۱۹۸۴ با ارسال آخرین کاوشگر به زهره پایان یافت.
گفتنی است از آوریل ۲۰۱۴ و به دنبال اختلافات آمریکا و روسیه بر سر جمهوری خود مختار کریمه، دولت آمریکا به ناسا دستور داد همکاری‌های فضایی بزرگ خود با روسیه، همچون برنامه‌های علمی در ایستگاه فضایی بین‌المللی و پژوهش روی یافته‌های مریخ نورد کیوریاسیتی را محدود کند. اما اختلافات سیاسی بین دو کشور، قبل‌تر از آن و از دو سال پیش مذاکرات درباره ماموریت ونرا-دی را به تعلیق در آورده بود. اما از اوت سال ۲۰۱۵ به ناسا اجازه داده شد تا به مذاکرات بازگردند.

PicsArt_11-19-09.30.26

مترجم: مریم فخیمی

منبع:www.spaceflightnow.com

Share