منجمانی که به دنبال شکار سیگنالهای مخابراتی و رادیویی از تمدن های فرازمینی هستند، توانسته اند سیگنال عجیب و جالب توجهی را از سمت منظومه پروکسیما قنطورس که نزدیک ترین سیستم ستاره ای به زمین است، دریافت کنند.
هرچند محققان این کشف، هنوز درحال آماده سازی گزارشی تفصیلی و مقاله ای علمی برای اعلام دقیق تر کشف خود به جامعه ی بشری هستند و داده های حاصل از این مطالعه را علنی نکرده اند، با این حال سیگنال گزارش شده یک سیگنال باریکی از امواج رادیویی 980 مگاهرتزیست که در ماه های آوریل و می 2019 توسط تلسکوپ پارکز واقع در استرالیا دریافت شده است. تلسکوپ پارکز بخشی از پروژه ی 100 میلیون دلاری Breakthrough Listen است که به صورت تخصصی، ماموریت دارد تا سیگنال هایی که می توانند توسط نوعی تکنولوژی فرازمینی فرستاده شده باشند، را اصطلاحا شکار و مطالعه کنند.
اما اکنون سوال اینجاست که چرا فرکانس 980 مگاهرتز این قدر مهم است؟ پاسخ این است که این سیگنال با توجه به اینکه تنها یکبار از فضا دریافت شده و دیگر اثری از آن نبوده، جزو آن دسته از است که معمولا از ابزار و ماهواره های ساخت دست بشر فرستاده نمی شود.
پروژه ی Breakthrough Listen سیگنال های رادیویی غیرعادی میان منابع زمینی، امواج رادیویی خروجی طبیعی از خورشید و سایر منابع فرا منظومه ای را همواره رصد می کند. این سیگنال به خصوص، به طور مستقیم از سمت سیستم ستاره ای پروکسیما قنطورس که تنها 4.2 سال نوری با زمین فاصله دارد دریافت شده است. نکته بسیار عجیب این سیگنال، جابجایی سیگنال در طول دریافت آن بود که این جابجایی الگویی شبیه به جابجایی سیاره در مدار خود را می داد. منظومه پروکسیما قنطورس نیز یک سیاره سنگی با اندازه ی 17 درصد بیشتر از زمین و یک سیاره گازی عظیم دارد.
به گزارش گاردین، یک منبع ناشناس که به داده های این مطالعه دسترسی داشته، بیان کرده که این سیگنال جدی ترین گزینه ی موجود برای ارتباطات میان تمدن ها از سال 1977 تا الان است. در سال 1977 سیگنال معروفی تحت عنوان “WOW Signal” دریافت شد که آن نیز نشانه هایی از یک سیگنال مخابره شده توسط یک فناوری فرازمینی را می داد. اما گاردین در ادامه هشدار داده که این سیگنال نیز می تواند منشأیی عادی و نه چندان جالب داشته باشد. چنین سیگنالهایی همانگونه که ممکن است در مورد “Wow! Signal” معروف صدق کند، می توانند از سیارک ها و یا ابرهای هیدروژنی مخابره شوند.
سوفیا شیخ، رهبر پروژه Breakthrough Listen، معتقد است که این سیگنال هیجان انگیزترین سیگنالی است که تا کنون از فضا دریافت شده است چون قبلا سیگنالی که بتواند از فیلترهای متعدد این پروژه عبور کند، وجود نداشته است. این سیگنال اکنون با نام Breakthrough Listen Candidate 1 یا به اختصار BLC1 نامیده می شود.
چالش عمده ای که جستجوگران ارتباطات فرازمینی با آن مواجه هستند، عدم وجود آگاهی و دانش از تکنولوژیهای ارتباطی احتمالی فرازمینی ها و یا عدم اطلاع از همه ی منابع طبیعی با پتانسیل مخابراتی بالا در فضا است. بنابراین هرگاه سیگنالی دریافت می شود که حتی اندکی شبیه به یک سیگنال فرستاده شده توسط یک فناوری باشد و هیچ توضیح علمی توجیه کننده ای برای آن وجود نداشته باشد، بسیار محتمل است که از جانب یک تمدن فرازمینی باشد. اما تاکنون داده های دقیق تری از این مشاهده منتشر نشده و احتمال می رود که حتی پس از انتشار، هیچ نتیجه ی قطعی برای این سیگنال حاصل نشود و علت مخابره ی آن همچون Wow! Signal به صورت یک سوال باقی بماند.
مترجم: هادی وطنخواه، عضو فعال آیاز
منبع: https://www.space.com/proxima-centauri-mystery-radio-beam