رخدادهای نجومی هر سال به سه قسمت رخدادهای نجومی، رویدادهای فضایی و مطالعات بشر در عرصه کاوشگری و رویدادهای زمینی تقسیم میشوند. در این میان خسوف یکی از پدیدههای نجومی مورد توجه بشر است.
ماه گرفتگی 26 تیر 98
یک ماه گرفتگی جزئی در بامداد چهارشنبه ۲۶ تیر رخ خواهد داد. زمان آغاز این ماه گرفتگی به وقت ایران ۳۲ دقیقه بامداد ۲۶ تیر است و در ساعت ۲ و یک دقیقه بامداد ماه گرفتگی به اوج خواهد رسید و ۶۷ درصد از سطح ماه در سایه زمین قرار خواهد گرفت.
زمان پایان این ماه گرفتگی در ساعت ۳ و ۳۰ دقیقه بامداد ۲۶ تیر بوده و همچنین بیشتر مناطق آمریکای جنوبی و آسیا و همچنین قارههای اروپا، آفریقا و استرالیا شانس مشاهده این ماهگرفتگی را دارند. خوشبختانه مشاهده مراحل مختلف این ماه گرفتگی جزئی از آسمان ایران نیز قابل مشاهده است و علاقهمندان به پدیدههای فضایی میتوانند در بامداد 26 تیرماه 98 پدیده ماه گرفتگی را در سراسر ایران با چشم غیر مسلح و بدون هیچ خطری به آسانی میتوانند این خسوف را تماشا کنند.
ماهگرفتگی یا خُسوف هنگامی روی میدهد که کره ماه در حالت بدر و وضعیت مقابله قرار داشته و سایه زمین بر روی آن بیافتد یا به عبارتی ماه وارد مخروط سایه زمین شود.
برای اینکه خسوف برقرار باشد باید دو شرط مهم زیر همزمان با یکدیگر برقرار باشند:
- خورشید، زمین و ماه، باید بر خطی مستقیم واقع باشند یعنی ماه به حالت بدر از زمین دیده شود. این واقعه ماهی یک بار روی میدهد.
- ماه در حرکت مداریش باید در حال عبور از دائرهالبروج، یعنی در یکی از گرهها باشد.
در ماهگرفتگی جزئی فقط قسمتی از ماه از میان مخروط سایه میگذرد. به این ترتیب بریدگی تاریکی در ماه تمام، در بخش شمالی آن یا در بخش جنوبی، پدیدار میشود. البته ماهگرفتگیهای جزئی هم بعد و هم پیش از ماهگرفتگی کلی نیز واقع میشوند. در حدود نیم ساعت طول میکشد تا ماه کاملاً وارد سایه شود و مدت مشابهی نیز لازم است تا کاملاً از سایه بدر آید.
بخشی از وبسایت ناسا به اطلاعات مربوط به ماه گرفتگی های گذشته و آینده اختصاص یافته و زمان و مکان مشاهده خسوف ها از اطلاعاتی هستند که در این بخش ارائه شده است.