کاشف کوچک

دختر 10 ساله­‌ی کانادایی موفق به کشف یک ابرنواختر شد و جوان­ترین کاشف انفجار ستاره­‌ا‌ی لقب گرفت. انجمن نجوم سلطنتی کانادا اعلام کرد که «کاترین اورُرا گرِی» (Kathryn Aurora Gray) با یاری گرفتن از ستاره شناسان «پل گری» (Paul Gray) و «دیوید لین» (David Lane) موفق به این کار شد. ابرنواختر 2010lt  با قدر ظاهری 17 در کهکشان UGC‌ 3378 قرار دارد.

این کهکشان در شب سال نو برای سومین بار از رصد خانه صومعه ریج (Abbey Ridge) عکسبرداری شد و در دوم ژانویه 2011 توسط کاترین و پدرش مورد بررسی قرار گرفت. این کشف بلافاصله مورد تایید منجمان آماتور، «برایان تایمن» (Brian Tieman) از آمریکا و «جک نیوتن» (Jack Newton) از کانادا قرار گرفت.

از آنجایی که ابرنواختر درخششی معادل درخشش میلیون­‌ها ستاره دارد، به راحتی می­توان آن را با یک تلسکوپ معمولی مشاهده کرد، حتی اگر در کهکشانی بسیار دور مانند UGC‌ 3378 در فاصله­‌ای حدود 240 میلیون سال نوری قرار داشته باشد. رمز همچون کشفی در این است که باید تصاویر یک منطقه مشخص از آسمان را که در زمان‌های مختلف گرفته شده‌­اند، با هم مقایسه کرد تا به تغییرات ایجاد شده پی برد. این کاری بود که کاترین با عکس­هایی که پدرش گرفته بود انجام می‌داد.

ابر نواختری که کاترین کشف کرد

 

ابرنواخترها انفجارهای ستاره­‌ای مهیبی هستند که در اثر منهدم شدن ستاره­‌هایی بسیار پر جرم‌تر از خورشید ایجاد می­‌شوند و به ما در تخمین زدن اندازه و عمر کیهان کمک فراوانی می­‌کنند.

ابرنواخترها رویدادهای بسیار نادری هستند ولی با این وجود تلسکوپ رادیویی چندرا (Chandra) شواهدی یافته که نشان می‌دهد در حدود 140 سال پیش ابرنواختری در کهکشان خودمان روی داده که متاسفانه در آن زمان کسی موفق به مشاهده آن نشده است.

منبع:  http://www.physorg.com

Share