همانطور که می دانید در ۱۷ خرداد ماه امسال شاهد پدیدهی نادر گذر زهره خواهیم بود. عدم اتفاق افتادن این پدیده تا یک قرن دیگر بر اهمیت آن میافزاید. رصد این پدیده مستلزم رصد خورشید است، اما در رصد خورشید باید با نکات مهمی را رعایت کنیم، در غیر اینصورت ممکن است صدمات جبران ناپذیری بر چشم وارد شود.
♦ هیچگاه بطور مستقیم به خورشید نگاه نکنید.
♦ عینکهای آفتابی برای نگاه کردن به خورشید ساخته نشدهاند، هرگز از آنها برای رصد خورشید استفاده نکنید.
♦ اگر دارای ابزار اپتیکی مانند تلسکوپ یا دوربین دوچشمی هستید، برای استفاده از آنها حتما فیلترهای خورشیدی مخصوص رصد خورشید را تهیه نمایید.
1 . هیچگاه با ابزار اپتیکی که فاقد فیلتر است به خورشید نگاه نکنید.
2 . قبل از استفاده از فیلتر خورشیدی، از عدم خراشیدگی و سوراخ نبودن آن مطمئن شوید.
3 . اگر فیلتر شما از دهانهی تلسکوپ شما کوچکتر است هرگز از آن استفاده ننمایید.
♦ اگر میخواهید خورشید را با چشم رصد کنید عینکهای مخصوص رصد خورشید را که با قیمت بسیار ارزان در دسترس هستند استفاده نمایید. اما در مورد استفاده از این عینک نیز باید چند نکته را مد نظر داشته باشید:
1 . قبل از استفاده از عینکها از سالم بودن آنها مطمئن شوید. در صورت خراشیدگی و یا سوراخ بودن عینک و یا جدا شدن لنزهای آن از فریم عینک، از آن استفاده نکنید.
2 . این عینکها را هیچگاه پاک نکنید. (حتی با دستمال مخصوص پاک کردن عینک)؛ چرا که با این کار مواد اندوده شده روی عینک را از بین خواهید برد.
3 . با این عینکها نمیتوانید از پشت تلسکوپ یا دوربین دوچشمی که به فیلتر مجهز نیستند به خورشید نگاه کنید، چرا که این ابزارهای اپتیکی نور را در یک نقطه جمع میکنند و به محض نگاه کردن به درون تلسکوپ یا دوربین، عینک در اثر گرما فورا سوراخ میشود و به چشم آسیب میرسد.
♦ اگر عینک جوشکاری در اختیار دارید فقط در صورتی که شمارهی شیشهی آن 14 و یا بالاتر است میتوانید از آن استفاده نمایید. (با عینک جوشکاری نیز نمیتوانید از پشت تلسکوپ و یا دوربین به خورشید نگاه کنید.)
♦ از عینکهای رصد خورشید، هیچگاه بعنوان فیلتر برای تلسکوپ یا دوربین استفاده نکنید.
نویسنده: مهدی آجیلی