آخرین به روز رسانی: 16 خرداد – 16:50
وسایل مورد نیاز برای ثبت و رصد گذر
با توجه به نزدیکتر شدن پدیدهی گذر زهره، در این پست اطلاعات مورد نیاز برای رصد گذر زهره و اخبار مربوط به آن قرار خواهد گرفت و دوستان میتوانند با مراجعه به ادامه مطلب از آنها مطلع شوند. لطفا این پست را تا فرا رسیدن زمان رصد چک کنید تا از آخرین اخبار نیز مطلع شوید.
———————————————————————————————————————
16 خرداد – 16:50 – وسایل مورد نیاز برای ثبت و رصد گذر
همانطور که پیشتر اشاره شد، یکی از فعالیتهای جالب در ثبت گذر زهره طراحی از آن است، لذا شرکت کنندگان باید مداد، پاک کن و تراش همراه داشته باشند. (کاغذ مخصوص طراحی از گذر توسط انجمن تهیه شده است.)
با توجه به اینکه مدت زیادی در معرض تابش آفتاب به رصد خواهیم پرداخت، توصیه میشود که شرکت کنندگان نوشیدنی، کلاه، دستکش، کرم ضد آفتاب و… همراه داشته باشند.
پروژههای مختلف برای اعضای انجمن آموزش داده خواهد شد که توصیه میشود شرکت کنندگان وسایلی برای یادداشت برداری همراه داشته باشند.
اعضایی که ابزار اپتیکی در اختیار دارند بایستی قبل از ساعت 5 صبح در محل تپهی پرچم حضور یابند. (اگر پایهی ابزار اپتیکی شما از نوع استوایی است باید قبل از روشن شدن هوا -قبل از ناپدید شدن ستارهی قطبی- در محل حضور یابند.)
برای هماهنگی: 09359729912 طباطبایی (رئیس انجمن آیاز)
———————————————————————————————————————
16 خرداد – 16:25 – پخش گذر زهره از طریق پروژکتور
قابل توجه بازدیدکنندگانی که عضو انجمن نیستند، پدیدهی گذر زهره از طریق پروژکتور بر روی پرده پخش خواهد شد تا افرادی که در کنار اعضای انجمن در تپه حضور دارند نیز بتوانند از این طریق گذر را دنبال کنند.
———————————————————————————————————————
16 خرداد – 15:55 – گذر زهره را از طریق وبسایت انجمن نجوم آیاز دنبال کنید
پدیدهی گذر زهره بطور مستقیم از طریق وبسایت انجمن بصورت اینترنتی پخش خواهد شد، بدین صورت که در بازههای زمانی چند دقیقهای عکسی از گذر تهیه شده و در وبسایت قرار خواهد گرفت. این خبر خوشی برای کسانی است که امکانات رصد خورشید را در اختیار ندارند و در عین حال علاقمند به رویت این پدیده هستند.
———————————————————————————————————————
16 خرداد – 14:00 – مراقب تابش فرا بنفش باشید
بنا به اعلام مراکز هوا شناسی معتبر، هوای تبریز آفتابی خواهد بود و رصد خورشید به راحتی امکان پذیر است؛ ولی شاخص UV در میزان بالایی نسبت به حالت طبیعی قرار دارد و این بدین معنی است که اشعهی فرا بنفش زیادتری نسبت به حالت عادی از جو عبور میکند، از آنجایی که در مدت گذر (حدود 2:30 ساعت) رصد گران در معرض آفتاب قرار دارند، توصیه میشود که از لباس آستین بلند، دستکش، عینک آفتابی، کرم ضد آفتاب و کلاه آفتاب گیر استفاده کنند تا از خطرات اشعه فرا بنفش در امان بمانند.
———————————————————————————————————————
16 خرداد – 13:50 – اطلاع رسانی در پارک ائلگلی
چند نفر از اعضای شورای مرکزی انجمن با برگزاری رصد عمومی خورشید و سیارات، در کنار رستوران پارک ائلگلی، مردم را با پدیدهی گذر آشنا کرده و به در مورد نحوه رصد صحیح و بی خطر خورشید اطلاع رسانی کردند. این برنامه امروز نیز برگزار میشود و به رصد خورشید پرداخته خواهد شد.
———————————————————————————————————————
16 خرداد – 01:00 – گزارش نویسی علمی در گذر زهره
اکثر افرادی که گذر زهره را رصد میکنند و دادههایی را به دست میآورند، تنها بخاطر اینکه گزارش مناسبی تهیه نمیکنند، دادههای آنها مورد استفاده قرار نمیگیرد. با مراجعه به اینجا میتوانید از نحوه نوشتن گزارش رصدی مناسب مطلع شوید.
———————————————————————————————————————
15 خرداد – 15:30 – قابل توجه گروههای ثبت گذر و اعضای انجمن نجوم آیاز
برای داشتن رصدی علمی در کنار لذت بردن از این پدیده میتوان کارهای علمی نیز انجام داد. برای این منظور اعضای انجمن و ثبت نام کنندگان، گروه بندی شدهاند و هر گروه حداقل یک ابزار رصدی در اختیار دارد.
کارهایی را که در حین گذر میتوان انجام داد، به طور مختصر در زیر اشاره میکنیم:
1 . در روز رصد فرم های گزارش نویسی در اختیار شما قرار خواهد گرفت که باید در تکمیل این فرم نهایت دقت را داشته باشید. برای دریافت فرم مورد نظر اینجا کلیک کنید.
2 . مهمترین کار هر تیم رصدی، زمان سنجی خواهد بود. در خبرنامهی IOTA مقالهای در مورد نحوهی دقیق زمان سنجی تحریر شده است. در بولتن گذر زهره که پیشتر اشاره شده بود، نیز مقالهای در مورد زمان سنجی وجود دارد که مطالعه هر دو راهنمای خوبی برای شما خواهد بود. پس لازم است هر کدام از گروهها ابزاری مناسب برای زمان سنجی در اختیار داشته باشند.
3 . عکس برداری از گذر نیز از کارهایی است که میتوان در طول گذر انجام داد. کسانی دوربین عکاسی در اختیار دارند،میتوانند از این پدیده در بازههای زمانی مشخصی عکاسی کنند. (زمان دقیق هر عکس باید یادداشت شود.)
4 . طراحی از گذر نیز از جمله فعالیتهایی است که همه قادر به انجام آن هستند. برای این منظور میتوانید از فرمهای ذیل استفاده کرده و یا فرمهایی مشابه برای خودتان درست کنید.
برای طراحی، به کاغذ (فرمهای فوق)، مداد طراحی، پاک کن و مداد تراش نیاز خواهید داشت. میتوانید در بازههای مشخص مثلا 15 دقیقهای اقدام به طراحی کرده و زمان هر طرح را نیز در زیر آن یادداشت کنید.
———————————————————————————————————————
15 خرداد – 14:50 – نکاتی که برای رصد خورشید باید رعایت کنیم
خورشید پر قویترین منبع انرژی در منظومهی شمسی است. لذا رصد خورشید دارای خطرات زیادی است، برای مصون ماندن از آسیب، بایستی نکات کوچک ولی مهمی را رعایت کنیم تا به چشمانمان آسیب نرسد. مقالهای به همین منظور در وبسایت انجمن قرار گرفته که برای مشاهدهی آن کافی است اینجا را کلیک کنید.
———————————————————————————————————————
15 خرداد – 13:25 – جدول مراحل گذر بر اساس طلوع خورشید در ایران
جدولی بمنظور اطلاع از زمان وقوع تماس سوم و چهارم که در شهرهای مختلف ایران قابل مشاهده هستند، تدوین شده است.
برای مشاهدهی جدول زمانی مراحل گذر اینجا کلیک کنید.
———————————————————————————————————————
15 خرداد – 13:15 – آموزش ساخت قیف خورشیدی
اگر میخواهید گذر زهره را به روش بسیار جالب و همراه با دوستانتان تماشا کنید، بهترین و کم هزینهترین راه ساختن یک قیف خورشیدی است. فرصت زیادی تا گذر باقی نمانده، پس اگر میخواهید از این روش استفاده کنید دست به کار شوید.
برای مشاهده مقاله اینجا کلیک کنید.
———————————————————————————————————————
15 خرداد – 13:00 – درباره گذر زهره بیشتر بدانیم
آیا میدانید ابوعلی سینا از اولین کسانی بوده که گذر زهره را ثبت علمی است؟ در مقالهای که توسط شاخه آماتوری انجمن نجوم ایران منتشر شده، به تاریخچهی گذر و مطالب جالبی درمورد آن اشاره شده که خواندن آن خالی از لطف نیست.
برای مشاهده مقاله اینجا کلیک کنید.
———————————————————————————————————————
15 خرداد – 11:45 – بولتن ویژهی گذر زهره
در وبسایت مجمع جهانی زمان سنجی اختفاهای نجومی (بخش خاور میانه)، کتاب بسیار مفیدی در مورد گذر زهره منتشر شده است که در آن به بسیاری از سوالات معمول در این زمینه پاسخ داده شده و به نحوهی زمان سنجی و انجام پروژههای مختلف اشاره شده است.
دریافت بولتن ویژهی گذر زهره: (حجم: 5.86MB) – دریافت
———————————————————————————————————————
15 خرداد – 11:30 – کتابچه آشنایی با گذر زهره
در مورد گذر زهره کتابچهای مصور توسط مرکز ملی رادیو اختر فیزیک هندوستان، بصورت ساده و زیبا طراحی شده که به 14 زبان مختلف ترجمه شده است. که توصیه میشود دوستان آن را مطالعه کنند. استفاده و نشر این کتاب بدون تغییر دادن و یا استفادهی تجاری برای همگان آزاد است.
دریافت کتاب به زبان فارسی:
کیفیت بالا (7.26MB) – دریافت – لینک کمکی
کیفیت کم (1.44MB) – دریافت – لینک کمکی
———————————————————————————————————————
میتوانید سوالات خود را در مورد گذر زهره در قسمت نظرات مطرح نمایید.