این هفته هم مقارنههای زیبایی را پیشرو داریم. روز پنجشنبه از نظر رویدادهای نجومی روز خوبی است چون شاهد چند مقارنه زیبا هستیم. در ضمن رصد دنبالهدار گاراد را فراموش نکنید.
دوشنبه 16 آبان
- ممکن است این هفته تا اوج بارش شهابی اسدی، تعدادی شهاب را بعد از نیمهشب مشاهده کنید. بارش شهابی اسدی در 26/27 آبان به اوج خود خواهد رسید. کانون بارش در صورتفلکی اسد قرار دارد. منشا این بارش، دنبالهدار تمپل – تاتل55P/ است که حین عبور زمین از ذرات بهجا مانده از این دنبالهدار شاهد بار شهابی سالانه خواهیم بود که به گفته منجمان در هر ساعت قادر به رصد 20 شهاب خواهیم بود ولی چون ماه در تربیع آخر است تعدادی از شهابها را از دست خواهیم داد.
سهشنبه 17 آبان
- ماه در ساعت 16:50 به اوج مداری خود ( دورترین نقطه از مدارش به دور زمین) میرسد و در فاصله 406,177 کیلومتری از ما خواهد بود.
- سیارک نزدیک زمین 2005 YU55 در فاصله 325,000 کیلومتری از ما خواهد بود حتی نزدیکتر از ماه به زمین (فاصله ماه از زمین 406,177 کیلومتر). این سیارک قطری برابر 400 متر دارد و با قدر 11 از صورتفلکی اسب بالدار میگذرد. با اینکه این سیارک در فاصله کمی از زمین است ولی حداقل تا یک قرن هیچ خطری برای زمین ندارد.
چهارشنبه 18 آبان
- در افق غربی بعد از غروب خورشید زهره 6 درجه، عطارد 4 در جه و قلبالعقرب ( آلفای صورتفلکی عقرب)3 درجه از افق ارتفاع دارند. زهره با قدر 3/8- در افقی باز قابل رصد است ولی برای دیدن عطارد با قدر 0/3- شاید نیاز به دوربین دوچشمی داشته باشید.
- ماه و مشتری درخشان، دو جرم پرنور آسمان در حالت مقارنه هستند.
پنجشنبه 19 آبان
- بعد از غروب خورشید در افق غربی 3 جرم درخشان زهره، عطارد و قلبالعقرب دو به دو در حالت مقارنه هستند. زهره و قلبالعقرب با جدایی 3/9 درجه و عطارد و قلبالعقرب با جدایی 1/9 درجه.
- امشب در ساعت 23:46 ماه کامل میشود. بعد از غروب خورشید از شرق طلوع کرده و در نیمه شب در جنوب آسمان قرار گرفته و قبل از روشن شدن آسمان از غرب غروب میکند. ماه در شرق صورتفلکی حمل قرار دارد ولی نور ماه مانع دیدن ستارههای کمنور حمل میشود.
- ماه کامل در بین مشتری درخشان در سمت راستش و خوشه پروین در سمت چپش میدرخشد.
- بعد از نیمه شب مریخ در شرق آسمان دیده میشود. مریخ این شبها همدمی نیز دارد. همدم او قلبالاسد ( آلفای صورتفلکی اسد) است که با جدایی 1/4 درجه در حال مقارنه هستند. مریخ با قدر 1 و قلبالاسد با قدر 1/4 میدرخشند. مریخ به رنگ نارنجی – قرمز و قلبالاسد به رنگ آبی کمرنگ درده میشوند.
جمعه 20 آبان
- زحل قبل از طلوع خورشید از افق شرقی طلوع میکند ودر عرضهای جغرافیایی میانی 12 درجه از افق ارتفاع دارد و با قدر 0/8 میدرخشد. کمی پایینتر و در سمت راست زحل ستاره سماکاعزل ( آلفای صورتفلکی سنبله) دیده میشود که در کل هفته این دو با هم 5 درجه فاصله دارند.
شنبه 21 آبان
- امشب ستاره متغیر بتای صورتفلکی برساووش ( راسالغول) یه کمترین درخشندگی خود خواهد رسید. قدر آن در بازه ۵ ساعته از ۲/۱ به ۳/۴ رسیده است. صورتفلکی برساووش تقریبا در بالای سر ما هست و تا صبح در شمالشرق آسمان باقی میماند.
یکشنبه 22 آبان
- دنبالهدار گاراد (C/2009 P1) هنوز هم درخشانترین دنبالهدار پاییز است. این دنبالهدار به سمت شمالغرب یعنی به سمت جنوبشرق صورتفلکی هرکول حرکت میکند. دنبالهدار گاراد در طی ۱۰ روز آتی، فقط یک درجه در پسزمینه ستارهها حرکت میکند به همین دلیل میتوانید آن را در مکان ثابتی در طی این چند شب ببینید.
موقعیت سیارات
- عطارد و زهره ( با قدر0/3- و 3/8- )
توضیحات در 18 و 19 آبان
- مریخ ( با قدر 1، در صورتفلکی اسد )
توضیحات در 19 آبان
- مشتری ( با قدر 2/9-، در جنوب صورتفلکی حمل)
مشتری باز هم پرنور است با اینکه حالت مقابله خود را پشت سر گذاشته است. بعد از تاریک شدن آسمان در ارتفاع کمی در افق شرقی – شمال شرقی قرار دارد و در نیمهشب در ارتفاع بالایی در جنوب آسمان میدرخشد. از پشت تلسکوپ قطری برابر 49 ثانیه قوسی دارد.
- زحل ( با قدر 0/7، در صورتفلکی سنبله)
توضیحات در 20 آبان
- اورانوس ( با قدر 5/8، در صورتفلکی حوت)
- نپتون ( با قدر 7/9، در صورتفلکی دلو)
منابع
نویسنده : هانیه امیری
تهیه و تنظیم عکسها : مهدی آجیلی