این هفته خورشید به اعتدال بهاری رسیده و بهار فرا می رسد، زهره و مشتری کماکان افق غربی را درخشان کردهاند، دنبالهدار مشهور گاراد نیز به درخشندگی خود ادامه میدهد، هلال ماه نیز به زیبایی افق غربی اضافه می شود و همراه زهره و مشتری صحنه زیبایی را میسازد، خوشه پروین و گروه قلائص نیز با چشم در غرب آسمان بالاتر از دو سیاره درخشان زهره و مشتری نمایان هستند.
دوشنبه 29 اسفند
زهره و مشتری درخشان هم چنان افق غربی را درخشان کردهاند ولی متاسفانه روز به روز از هم دورتر میشوند. این فرصت های طلایی را از دست ندهید.
سهشنبه 1 فروردین
امروز در نیمکره شمالی بهار فرا میرسد و به اصطلاح اعتدارل بهاری فرا میرسد و خورشید در حرکت روی دایرهالبروج به سمت شمال، استوای سماوی را قطع می کند. امروز خورشید دقیقا از شرق طلوع کرده و از غرب غروب میکند. اگر خورشید ما یک نقطه نورانی بود و زمین جوی نداشت، 12 ساعت در روشنایی و 12 ساعت در تاریکی به سر میبردیم، ولی به دلیل هوا و اندازه محدود ستاره ما، امروز روشنایی روز چند دقیقه بیشتر از 12 ساعت است.
چهارشنبه 2 فروردین
دنبالهدار معروف آسمان، دنبالهدار گاراد در مسیر خود در پسزمینه ستارههای صورتفلکی دباکبر در حال حرکت است. گرچه این قسمت از آسمان برای عرضهای میانی شمالی هیچ وقت غروب نمیکند، در حوالی نیمهشب ارتفاعش را بیشتر میکند. امشب و فردا شب این دنبالهدار تقریبا در نیمه راه بین دبه ( آلفای دباکبر) و کهکشان M81 قرار دارد. برای دیدن این دنبالهدار نیاز به ابزار رصدی دارید.
پنجشنبه 3 فروردین
امشب ماه در حالت نو است و چون همراه با خورشید آسمان را طی میکند از دید ما پنهان است.
جمعه 4 فروردین
اگر بعد از تاریک شدن آسمان، به سمت غرب نگاه کنید میتوانید ستارههای صورتفلکی گاو را مشاهده کنید. گروه ستارهای قلائص که به شکل V در سر گاو دیده میشوند و در سمت راست آنها خوشه زیبای پروین نیز نمایان است.
شنبه 5 فروردین
با اینکه زهره و مشتری حالت مقارنه خود را گذراندهاند ولی باز هم همچنان در افق غربی قابل رویت هستند. زهره با قدر 4/5- تقریبا ساعت 11:35 p.m غروب خواهد کرد.
یکشنبه 6 فروردین
هلال ماه نزدیک مشتری و پایینتر از آن قرار دارد. این صحنه ارزش رصد و عکاسی را هم دارد.
موقعیت سیارات
زهره و مشتری بعد از سپری کردن حالت مقارنه از هم دور میشوند.
مریخ( با قدر 1-، در صورتفلکی اسد)
زحل ( با قدر 0/3، در صورتفلکی سنبله) حدودا ساعت 9:30 p.m. طلوع کرده و در ساعت 3 a.m. در بیشترین ارتفاع خود قرار دارد.
منابع
Astronomy Magazine
Sky & Telescope
نویسنده: هانیه امیری