انجمن نجوم آیاز تبریز با همکاری پژوهشکده رانشگرهای فضایی، سه ویژه برنامه شامل «رقابت رویای کهکشانی من»، همایش و مسابقه موشکهای کاغذی را به مناسبت هفته جهانی فضا در مهر ۹۵، برگزار کرد.
همایش هفته جهانی فضا با هدف ترویج دانش فضایی و آشنا شدن عموم مردم با فعالیت دولتها در حوزه دانش فضایی و در راستای شعار هفته جهانی فضا در سال 2016، «سنجش از دور؛ توانمند سازی برای آینده»، مورخه 25 مهر 95، در فرهنگسرای دکتر مبیّن شهرداری منطقه 3 برگزار شد. اجرای این همایش به عهده دکتر داوود هوشنگ، مجری توانمند استان بود.
پروفسور علی اکبر رسولی، دکتر ساسان امانی، دکتر شفیع و مهندس فرهنگ ، سخنرانان علمی همایش هفته جهانی فضا بودند.
حجت الاسلام اسماعیلی معاون فرهنگی شهرداری منطقه 3 تبریر و دکتر امیرشاهرخ حسنعلیزاده مشاور مدیر کل حفاظت محیط زیست استان از مهمانان ویژه این همایش بودند.
این همایش ساعت 9:45 با تلاوت آیاتی از کلام الله مجید توسط قاری بین المللی، رسول آزمایش و در ادامه پخش سرود جمهوری اسلامی ایران آغاز شد.
سپس مستندهای علمی، جدیدترین خبرهای نجوم و فضا و پدیدههای رصدی آبان ماه پخش شد.
بخش اول همایش
بخش اول همایش پیرامون معرفی “هفته جهانی فضا” بود. مهندس فرهنگ و دکتر شفیع سخنرانان این بخش بودند.
در ادامه، به مناسبت ایام عزاداری آقا اباعبدالله الحسین(ع)، همخوانی مذهبی توسط گروه ثارالله انجام گرفت.
بخش دوم همایش
دومین بخش علمی همایش در راستای شعار هفته جهانی فضا و آشنایی با سنجش از دور بود.
در ابتدا، دکتر ساسان امانی عضو هیئت علمی گروه مکانیک دانشگاه آزاد تبریز روند تکاملی ماهوارههای سنجش از دور را بررسی کرد.
وی با پراهمیت دانستن تسخیر فضا گفت: با توجه به اینکه سیاره زمین نمیتواند تا ابد جایگاه امنی برای انسان باشد، پس ما مجبوریم به دنبال جای جدیدی برای زندگی باشیم. وی با توضیح اینکه سازمانهای فضایی آمریکا و روسیه هزینههای بسیار هنگفتی برای شناخت سیارات و اقمار منظومه شمسی میکنند، گفت: سازمانهای فضایی دنیا به دنبال دستیابی به دخایر موجود در اقمار سیاره مشتری هستند، بطوری که در 30 سال آینده خواهند توانست با ترک زمین در اقمار دوردست پایگاههای فضایی ایجاد کنند پس اگر ما ایرانیان نتوانیم همگام با قدرتهای فضایی دنیا پیشرفت کنیم، نخواهیم توانست به فضا دست یافته و زمین را ترک کنیم.
به گفته وی اولین عکس هوایی در جهان از فراز پاریس در سال 1858 و توسط یک بالن ثبت و در سال 1960 اولین ماهواره توسط روسیه به فضا پرتاب شد و اکنون سازمانهای فضایی آمریکا، هند و روسیه پیشرو در عرصه پرتاب ماهوارههای سنجش از دور در جهان هستند.
در وقت استراحت، عکس دسته جمعی با حضور نزدیک به 150 نفر از شرکتکنندگان ثبت شد.
در ادامه، پروفسور علی اکبر رسولی، عضو هیئت علمی گروه آب و هواشناسی و مدیر گروه سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی دانشکده جغرافیا و برنامهریزی دانشگاه تبریز، آخرین سخنران علمی همایش بود. وی درباره کاربرد سنجش از دور در پایش تغییرات عرصههای محیطی سخنرانی کرد.
وی در توضیح کاربردهای سنجش از دور گفت: با سنجش از دور میتوان اطلاعات ارزشمند بسیاری از زمین، هوا، و آبها بدست آورد. آنالیز ابرهای بارانی، ردیابی طوفانها، پایش گرد و غبار، مکانیابی (همچون مکان یابی بهترین محل برای دفن زباله)، شناسایی کانسارهای قیمتی مس، طلا و نقره، شناسایی محل آتشسوزی و تخریب جنگلها، هواشناسی، بررسی زمینها و محصولات کشاورزی از جمله کاربردهای ماهوارههای سنجش از دور است.
وی با انتقاد از نبود یک پایگاه منسجم جمع آوری اطلاعات سنجش از دور در کشور به ویژه در ارتباط با دریاچه ارومیه افزود: متاسفانه پراکندگی فعالیتها و نبود انسجام و همکاری موثر در جمعآوری و پردازش اطلاعات سنجش دور باعث افزایش خطاها، هزینهها و تکرار بی دلیل کارها شده است.
وی با اظهار تاسف از ناکامی ماهوارههای ایرانی گفت: به کمک گیرندههای سنجش از دور در دانشگاه تبریز میتوانیم اطلاعات بسیاری از ماهوارههای سایر کشورها دریافت و آنالیز کنیم. تصاویر دریافتی از دریاچه اورمیه هر 35 دقیقه یکبار به روز میشود و ما هر لحظه در حال بررسی وضعیت دریاچه، پهنههای نمکی و طوفانهای گرد و غبار هستیم.
پروفسور رسولی با اعلام اینکه بر خلاف تصور عموم، 90 درصد مشکل گرد و غبار ایران ناشی از کشورهای همسایه است،گفت: با بررسی دادههای سنجش از دور دریافتیم حدود 30 درصد گردغبار از آفریقا، 30 درصد از عربستان، بیش از 20 درصد از سوریه و عراق وارد کشور میشود و مالچ پاشی در داخل ایران و یا در کشورهای همسایه هزینه بسیار هنگفتی به ایران تحمیل خوهد کرد. بنابراین بجای مالچپاشی و اقدامات مشابه، لازم است بیش از پیش مراقب محیط زیست باشیم و از تخریب آن خودداری کنیم و به کمک فنآوری بومی مشکلات را رفع کنیم.
پیش از آغاز بخش اختتامیه، مریم فخیمی دبیر برگزاری هفته جهانی فضا، ضمن تشکر از حضور مدعوین و اساتید، گزارشی کوتاه از روند برگزاری همایش ارائه کرد.
اختتامیه
در بخش اختتامیه همایش، لوح سپاس و هدایایی به سخنرانان علمی اعطا شد. نفرات برتر رقابت «رویای کهکشانی من» معرفی و به داوارن رقابت لوح سپاس اهدا شد.
رسول اسمعیلیان، نوید فرخی، وحید آقا کرمی، مجید راستی و زهره محمدپور داوران بخش داستان کوتاه و داریوش امین افشار و پری خوشرنگباف داوران بخش نقاشی بودند.
50 اثر نقاشی و 28 اثر داستانی سراسری توسط دبیرخانه آیاز دریافت و داوری شد.
برندگان رقابت «رویای کهکشانی من»
نازنین کهدویی از یزد، هاله مسگری از البرز و عاطفه شاطری کاشی از مشهد حائز رتبههای اول تا سوم این رقابت در بخش داستان کوتاه شدند؛ لوح سپاس و کارت هدیه جوایز اهدا شده به این نفرات بود.
سمیرا اسدالهی اویلق، باران لطفالهی، بابک جباری، محبوبه گلچین، فاطمه و زهرا جعفری حائز رتبههای برتر استانی در بخش داستان کوتاه شدند. مجموعه کتب ادبی انتشارات حکیم نظامی گنجهای و لوح سپاس، جوایز اهدا شده به این نفرات بود.
ثمین امید یزدانی از تبریز، باران لطفالهی از تبریز و غزاله آقایی از مشهد رتبههای اول تا سوم بخش نقاشی جوان را کسب کردند. لوح سپاس و کارت هدیه، جوایز اهدا شده به این نفرات بود.
سهند رضائی برگشادی، عسل علیوندی و آیسان نوریزاده هرسه از تبریز، رتبههای اول تا سوم بخش نقاشی کودک را کسب کردند. جوایز این بخش شامل سکه و لوح سپاس، با همکاری انجمن ادبی آراز تبریز به این عزیزان اهدا شد.
این همایش یک روزه راس ساعت 13:30 خاتمه پذیرفت.
در پایان کمال تشکر و امتنان خود را به پاس حضور علاقمندان، اساتید و مسئولان در همایش هفته جهانی فضا ابراز میداریم.
همچنین وظیفه خود میدانیم از همکاری بیدریغ امید اکبری، پژوهشکده رانشگرهای فضایی بخصوص مهندس محمد قهرمانی و مهندس کاظم رضایی، شهرداری مناطق 2 و 3، اداره کل ورزش و جوانان استان، اداره آموزش و پرورش ناحیه 3 تبریز، فرهنگسرای دکتر مبیّن، مدارس دخترانه سمیه، امام خمینی، پروین اعتصامی و حضرت رقیه نهایت سپاس را داشته باشیم.
در حواشی برنامه
بی شک موفقیت هر فعالیت نظاممندی در گرو تلاش، همکاری و ایده پردازی جمع کثیری از فعالان آن حوزه است. در برگزاری برنامههای هفته جهانی فضا در تبریز نیز جمعی از اعضا شورای مرکزی و اعضا فعال آیاز نقش بسزایی داشتند.
در این بخش خلاصه حواشی همایش و نحوه برگزاری آن را خواهید خواند:
* انتخاب دبیر هفته جهانی فضا در جلسهای ویژه در تاریخ 15 شهریور و با حضور اکثریت اعضا شورای مرکزی انجام گرفت.
* سخنرانان علمی این همایش با توجه به شعار هفته جهانی فضا و از بین اساتید بنام و باتجربه دانشگاههای تبریز و آزاد انتخاب شدند.
* همکاری با پژوهشکده رانشگرهای فضایی که از اوایل مهر آغاز شده بود با ثبت قرارداد در تاریخ 14 مهر رسمی شد.
* هماهنگی برای برگزاری رقابت «رویای کهکشانی من»، انتخاب تیم زبده داوران، جمعآوری داستانها و نقاشیهای دریافتی از تاریخ اطلاعرسانی این رقابت در 19 شهریور آغاز شده بود. داوری بخش داستان کوتاه در تاریخ 20 مهر و داوری بخش نقاشی در تاریخ 18 مهر خاتمه پذیرفت.
* هماهنگی با اداره کل ورزش و جوانان استان، سازمان اماکن، آموزش و پرورش ناحیه 3 تبریز، شهرداری مناطق 2 و 3 تبریز در طی سه هفته و بصورت کاملا فشرده انجام گرفت.
* تهیه، چاپ و توزیع پوسترها و بنرها، اطلاعرسانی در روزنامهها، خبرگزاریهای سراسری و استانی و فضای مجازی، تهیه لوحهای سپاس، هدایای مهمانان و جوایز برندگان، بخش کوچکی از فعالیتهای صورت گرفته بود.
* آمادهسازی سالن همایش، بستههای پذیرایی و کیفهای اهدایی پژوهشکده رانشگرهای فضایی، از ظهر شنبه، 24 مهر توسط تیمی متشکل از شورای مرکزی انجمن نجوم آیاز تبریز آغاز و تا پاسی از شب ادامه داشت.
* اعضا فعال آیاز و شورای مرکزی از ساعت 7:30 با حضور در محل برگزاری، آمادهسازی و هماهنگی نهایی را انجام دادند.
* تعدادی از کارکنان پژوهشکده رانشگرهای فضایی از ساعت 8:30 وارد فرهنگسرای دکتر مبیّن شدند.
* بیش از 90 دانش آموز دبیرستانی از 4 مدرسه دخترانه ناحیه 3، مهمانان ویژه این همایش بودند که از ساعت 9:15 در محل همایش حضور یافتند.
*پروفسور علی اکبر رسولی در ساعت 9:30 و دکتر ساسان امانی در ساعت 9:40 وارد محل همایش شدند.
* در وقت استراحت، علاقمندان با ماکت و ماسکهای فضانورد تهیه شده توسط انجمن نجوم آیاز عکسهای جذابی ثبت کردند.
* در حاشیه این همایش نمایشگاهی از نقاشیهای دریافت شده توسط دبیرخانه آیاز نیز برپا بود. در این نمایشگاه بیش از 20 اثر برتر نقاشی کودک و جوان در معرض نمایش بود که بسیار مورد توجه شرکتکنندگان و اساتید قرار گرفت.
* هدیه نقدی برندگان شهرستانی رقابت «رویای کهکشانی من» که به علت بُعد مسافت نتوانستند در اختتامیه حضور یابند یک روز بعد به شماره حسابشان واریز شد.
* امید اکبری، حامد پورجوادی،سید عمادالدین قاضی طباطبایی، مریم پرتوینژادی، مینو خوشرنگباف، مهسا آجیلی، هانیه پیری، امین پشمینهآذر، سینا دادمند، الدوز کبود، اشکان نجار و شادی طهماسبی از شورای مرکزی آیاز و علی پیری، نوشین ایوبی، وحیده شرعی و پریا شوکتیلر از اعضا فعال انجمن همکاران دبیر برگزاری این همایش بودند.
گزارش: مریم فخیمی | دبیر برگزاری همایش
عکاسان: اشکان نجار و منیره فرید حسینینیا