انجمن نجوم آیاز تبریز دو کارگاه داستاننویسی علمی تخیلی در راستای چهارمین جشنواره کشوری رویای کهکشانی من، را در تهران و تبریز برگزار کرد.
این دو کارگاه با همکاری سازمان فضایی ایران به ویژه مهندس نجاران و حوزه هنری آذربایجانشرقی برگزار شد. از همکاری و حمایت این دو نهاد سپاسگزاریم.
کارگاه داستاننویسی علمیتخیلی در تهران
این کارگاه پنجشنبه 7 شهریور از ساعت 10 تا 14:30 در سالن کنفرانس سازمان فضایی ایران برگزار شد. یک ساعت از بخشهای مختلف کارگاه از صفحه اینستاگرام آیاز بصورت زنده پخش شد.
استاد محمد قصاع، نویسنده، مترجم و پژوهشگر ادبیات مدرس این کارگاه بود.
در این کارگاه شرکتکنندگانی از تهران، بیرجند و دانشآموزان المپیادی کرمان حضور داشتند.
در ابتدای کارگاه ویدئویی از صحبتهای مریم فخیمی دبیر جشنواره پخش شد. دبیر جشنواره ضمن خوشآمدگویی به شرکتکنندگان در کارگاه توضیحاتی درباره کلیات جشنواره، اهداف کارگاهها و بخش رقابت نقاشی ارائه کرد.
در ادامه پوریا سعیدی و هدی انصاریان از فعالان ادبیات به عنوان نمایندگان آیاز، خود را معرفی کردند و کارگاه با تدریس استاد محمد قصاع آغاز شد.
در بخش نخست مواردی چون ساختار داستان، رابطه علت و معمولی، توجه به علائم نگارشی و اهمیت شخصیتپردازی و فضاسازی تدریس شد.
بعد از استراحت و صرف ناهار مدرس در بخش دوم به داستانهای علمیتخیلی پرداخت.
در بخش دوم ابتدا تاریخچه این داستانها بررسی شد. در این بخش درباره افسانههای قدیمی ایرانی که در آنها تخیل بصورتی نوآورانه استفاده شده اشاره شد، مانند پرواز کیکاووس با بستن عقابها به تخت پادشاهی.
همچنین درباره اینکه داستانهای علمیتخیلی به دو قسمت سخت و نرم تقسیم میشوند صحبت و ویژگیهای هر قسمت تدریس شد. در این بخش به آیندهشناسی نویسندگان این ژانر، استفاده از شگردهای ادبی چون دروغگویی یا فلشبکها برای اولین بار در این داستانها اشاره شد. در پایان تدریس، بخش پرسش و پاسخ برگزار شد.
این کارگاه با ثبت عکس دستهجمعی در ساعت 14:30 پایان یافت.
گزارش: پوریا سعیدی
عکاس: هدی انصاریان
کارگاه داستاننویسی علمیتخیلی در تبریز
این کارگاه پنجشنبه 14 شهریور از ساعت 10 تا 14:30 در سالن کنفرانس حوزه هنری آذربایجانشرقی برگزار شد. 45 دقیقه از بخشهای مختلف کارگاه از صفحه اینستاگرام آیاز بصورت زنده پخش شد.
دکتر مجید راستی نویسنده و پژوهشگر ادبیات مدرس این کارگاه بود. در این کارگاه شرکتکنندگانی از تبریز و اردبیل حضور داشتند.
در ابتدای کارگاه، مریم فخیمی دبیر جشنواره ضمن خوشآمدگویی به شرکتکنندگان توضیحاتی درباره کلیات جشنواره، اهداف کارگاهها و بخش رقابتی ارائه کرد.
این کارگاه با تکیه بر آموزش ساختار داستان شامل شروع، میانه و پایان اجرا شد. هر کدام از شرکتکنندگان داستانی منطبق بر توضیحات مدرس طرح کردند و کارگاه بصورت گفتگو و رفع ایرادات هر داستان پیش رفت.
بعد از استراحت و پذیرایی، داستان تورکی سون دویوش (جنگ آخر) نوشته اکبر رضاپور خوانش و ساختار آن توسط شرکتکنندگان با راهنمایی استاد مورد بررسی قرار گرفت. در این بخش مدرس نوشتن به زبان مادری را بسیار مهم توصیف کرد و گفت شاخصترین و ماندگارترین اثر هر نویسنده به زبان مادری است، همانند اثر شاخص «حیدبابایه سلام» سروده استاد شهریار.
در ادامه داستاننویسی علمیتخیلی تدریس شد. مدرس بعد از توضیح قانون ماشر، درباره اینکه اگر به شخصیت داستان نیروی ابرانسانی توسط جادو داده شود، این داستان فانتزی است اما اگر توسط علم و فناوری نیرویی فراانسانی به شخصیت داده شود این داستان علمیتخیلی خوانده میشود، تدریس کرد.
در پایان مدرس دو کتاب بیرون از اینجا اثر مایک وال و چگونه در فضا زندگی کنیم اثر کالین استوارت را برای علاقمندان به نویسندگی در حوزه نجوم و فضا را معرفی کرد.
در نهایت این کارگاه بعد از پرسش و پاسخ و ثبت عکس گروهی در ساعت 14:30 پایان یافت.
گزارش و عکس: مریم فخیمی