ویژه برنامه انجمن نجوم آیاز تبریز، همان طور که قبلا اعلام شده بود، عصر شنبه 19 آذر ماه و با همکاری پژوهشکده فیزیک کاربردی و ستاره شناسی دانشگاه تبریز با علاقه مندان در تبریز برگزار شد. این برنامه با وجود پیش بینی های هواشناسی مبنی بر ابری بودن هوا و بارش برف در ساعات ماه گرفتگی، به خاطر اهمیت این پدید، و همچنین اجرای برنامه های جانبی لغو نشد و یک عصر به یاد ماندنی را برای علاقه مندان و اعضای انجمن رقم زد.
با هماهنگی های انجام شده با مسئولین پژوهشکده ستاره شناسی، اعضای انجمن نجوم آیاز که به خاطر محدودیت در تعداد شرکت کنندگان این برنامه، از پیش ثبت نام کرده بودند، از درب شهید قاضی طباطبایی، وارد دانشگاه شده و با اتوبوسی راهی پژوهشکده ستاره شناسی شدند. این پژوهشکده که مجهز به رصدخانه خورشیدی و یکی از قدیمی ترین افلاک نماهای کشور می باشد در ارتفاعات جنوبی تبریز و دانشگاه واقع شده و با توجه به افق شرقی نسبتا باز، شاید بهترین مکان برای رصد این پدیده در تبریز بود.
در ابتدای برنامه و با ورود شرکت کنندگان به فضای داخلی پژوهشکده ، کارگاه آموزشی خسوف با تدریس خانم هانیه امیری، مدرس نجوم و عضو شورای مرکزی انجمن، آغاز شد. این کارگاه با تعاریف خسوف و کسوف آغاز و به مطالب مهمتری همچون مقیاس دانژون ، عوامل موثر در تیرگی ماه، رنگ مسی در گرفت کلی، چگونگی رصد و ثبت ماه گرفتگی و پروژه های قابل انجام با استفاده از داده های رصدی کشیده شد. در ادامه آقای محمدرسول آزمایش، عضو شورای مرکزی آیاز ، در تکمیل مطالب به مکانیک مداری ماه، تشریح کامل چرخه ساروس و بررسی تعداد گرفت های سالانه پرداختند.
در حالی که بارش شدید برف و کولاک، گروه را از رصد ماه گرفتگی نا امید کرده بود، این کارگاه با توضیحات آقای مهدی آجیلی، مدرس نجوم و عضو شورای مرکزی انجمن درباره تلسکوپ به اتمام رسید. از مطالب ارائه شده در این قسمت می توان به کلیاتی در مورد انواع تلسکوپ، چگونگی باز و بسته کردن تلسکوپ با مقر استوایی، هم خطی منظر یاب، قطبی کردن تلسکوپ و دلایل آن، و کلیاتی در مورد استفاده از تلسکوپ و اصول پیمایش اشاره کرد.
بارش شدید برف به حدی رسید که با توجه به شیب مسیر، وسیله نقلیه در بازگشت با مشکل مواجه شد، و شرکت کنندگان مجبور شدند بعد از عکس یادگاری مقابل ورودی پژوهشکده پیاده قسمتی از مسیر را زیر برف بپیمایند و خود را به اتوبوس برسانند. با این که موفق به رصد ماه گرفتگی نشدیم اما این ها همه باعث رقم خوردن یک شب به یاد ماندنی برای اعضا شدند.
در پایان از مسئولان پژوهشکده ستاره شناسی بالاخص ریاست محترم این مرکز جناب آقای دکتر صحرایی و تمامی عزیزانی که برای برگزاری هرچه بهتر این ویژه برنامه تلاش کردند سپاس گزاریم. به امید برگزاری برنامه های آتی انجمن.
سید عماد الدین قاضی طباطبایی
رئیس انجمن نجوم آیاز تبریز
———————————————————————————————————-
پی نوشت:
- برای دیدن عکس های بیشتر از این برنامه به گالری عکس آن مراجعه فرمایید.
- در نقاط مختلف کشور و جهان عکاسان و رصدگران بسیاری موفق به ثبت این پدیده شده اند که می توانید مجموعه ای از آنها را در پستی از سایت آسمان پارس ببینید.
- بازتاب این برنامه در سایت رسمی دانشگاه تبریز را می توانید در خبری از این سایت ببینید.