در پست قبل با انواع سیاهچالهها آشنا شدید. در این بخش دانستنیهای جذابی درباره این اجرام مرموز کیهانی خواهید خواند.
- اگر شما در یک سیاهچاله بیفتید بر طبق نظریات ارائه شده جاذبه شما را همانند اسپاگتی کش میآورد! گرچه تا قبل از رسیدن به نقطه تکینگی میمیرید. اما یک پژوهش انجام شده در سال ٢٠١٢ نشان داد که اثرات کوانتومی باعث خواهد شد که افق رویداد بسیار شبیه به دیواری از آتش عمل کند و هر موجودی را که بخواهد وارد آن شود، نابود کند.
- سیاهچالهها مکش ندارند! مکش با کشیده شدن چیزی به درون خلا ایجاد میشود، در حالی که سیاهچاله پرجرم قطعا خلا نیست. در عوض اجرام به درون سیاهچالهها میافتند.
- اولین شئای که به عنوان سیاهچاله پذیرفته شد ماکیان ایکس1 (Cygnus X-1) بود. در پی آن موشکهایی حامل شمارشگر گایگر (Geiger counters) هشت منبع جدید اشعه ایکس را کشف کردند. در سال ١٩٧١ دانشمندان امواج رادیویی را که از ماکیان ایکس1 میآمد شناسایی کردند و به این ترتیب همدم پرجرم پنهان آن پیدا و به عنوان سیاهچاله معرفی شد.
- ماکیان ایکس1 موضوع یک شرط بندی دوستانه بین استیون هاکینگ و یک فیزیکدان همکار به نام کیپ تورن در سال 1974 بود. و هاوکینگ که معتقد بود آن منبع ناشی از یک سیاهچاله نیست، در سال 1990 شکست خود را پذیرفت.
- سیاهچاله های مینیاتوری ممکن است بلافاصله بعد از انفجار بزرگ شکل گرفته باشند. شاید گسترش سریع فضا بعضی نواحی که جرمی کمتر از جرم خورشید داشتند را فشرده کرده و سیاهچالههایی چگال بوجود آورده باشد.
- اگر یک ستاره از نزدیکی یک سیاهچاله عبور کند، میتواند متلاشی شود.
- ستارهشناسان تخمین میزنند در کلِ کهکشان راه شیری، بین 10 میلیون تا یک میلیارد اخترسیاهچاله با جرمی در حدود سه برابر جرم خورشید وجود داشته باشد.
- در مقایسه با کشفیات انجام شده تحت مکانیک کلاسیک، ارتباط جالب بین تئوری ریسمان و سیاهچالهها باعث هموار شدن مسیر در کشف نمونههای بیشتری از غولهای پرجرم میشود.
- سیاهچالهها منبعی ارزشمندبرای کتابها و فیلمهای علمی تخیلی هستند. نگاهی به دانش استفاده شده در فیلم “میان ستارهای” که برای انتقال علم واقعی به حیطه هالیوود به شدت بر فیزیکدان نظری کیپ تورن تکیه دارد بیندازید. در واقع جلوههای ویژه باعث بهبود درک علمی ما از شرایط ستاره های دوردستی میشود که در نزدیکی سیاهچالههایی هستند که به سرعت در حال چرخشند.
مترجم: نگار یگانه، دانشجوی فیزیک مهندسی دانشگاه تبریز
ویرایش علمی: مینو خوشرنگباف، کارشناس ارشد اخترفیزیک
ویراستار: مریم فخیمی سرپرست مترجمان آیاز