درآستانه تولد 47 سالگی انوشه انصاری اولین بانوی ایرانی که توانست فاتح مرزهای بیکران فضا باشد هستیم. در این پست بخشهای جذاب زندگی انوشه و سفر وی را خواهید خواند.
این رویای من بود…اگرچه روزی جسورانه و خیالی به نظر می رسید، ولی امروز به واقعیت پیوسته است! اکنون زمین زیر پای من است و من گردش آن را می بینم؛ زمین با تمام مردمانش در سراسرقاره ها ،حتی هموطنانِ من در ایران زمین… واین رویا با یک سفر آغاز شد ونیروی اراده وعشق ادامه یافت.
اکنون دیگر غیرممکن برای ما وجود ندارد ، فقط میباید به رویاها ایمان داشت وباعزمی خلل ناپذیر ویاری از نیروی بیبدیل عشق ، گام برداشت…
صدها میلیون انسان در سراسر سیاره زمین به آسمان بالای سر می نگرند و آرزوی سفر به فضا را در رویاهای خود جستجو میکنند. ازمیان خیل عظیم علاقمندان به فضا فقط تعداد بسیار اندکی توانستند مرزهای آسمان را پشت سرنهاده و به فضا سفر کنند و در این میان تعداد زنان فضانورد بسیار اندک می باشد…
و انوشه انصاری اولین زن گردشگر فضایی و اولین ایرانی بود که توانست به رویای دوران کودکی خود دست یابد.
وی پس از انجام آزمایشات پزشکی مخصوص و بعد از گذراندن شش ماه تمرینات آماده سازی در پایگاه فضایی استارسیتی در روسیه ، توانست در 26 شهریور 1385 همراه با فضاپیمای سایوز به ایستگاه فضایی بین المللی سفر کند.
اکنون ، هفت سال از این سفرسخت و پرهیجان می گذرد…
انوشه انصاری در 21 شهریور سال 1345 در مشهد متولد شد.شاید خیلی ازما وقتی شنیدیم اولین گردشگر زن فضایی یک ایرانی می باشد، تصور کردیم که وی در خانواده ای بسیار ثروتمند و مرفه پرورش یافته است و سفر به فضا برای او آرزویی پیش پا افتاده و رسیدن به آن برایش بسیار آسان بوده است. در حالی که حقیقت چیز دیگری است…
این زن سرسخت و خودساخته ، برای رسیدن به این جایگاه از علم و ثروت ، مشکلات فراوانی را با عزم راسخ و تلاش مثال زدنی پشت سر نهاد و هرگز از رویارویی با شکست نهراسید و همواره در پی یافتن راهی برای پیشرفت بود . وی کارنامه موفقی از حضور در بازار تجاری و مشارکت های اجتماعی را به مدت بیش از 16 سال در سابقه خود دارد.خانم انصاری یکی ازاعضای بنیاد جایزه ایکس پرایز وتولیت آن است. هدف از این جایزه تشویق بخش خصوصی برای سرمایه گذاری و ورود به بازار سفرهای فضایی است که تا پیش از این در انحصار تعداد انگشت شماری از دولتها بوده است.
خانم انصاری جایزه ویژه زنان کارآفرین آمریکا ؛ جوایز دانشگاه جورج میسون برای کارآفرینی ؛ جایزه ویژه دانش آموخته ممتاز دانشگاه جورج واشنگتن و همچنین جایزه ویژه کارآفرین جوان را در ناحیه جنوب غرب را دریافت کرده و بارها برای مدیریت شرکتش، که یکی از 500 شرکت دارای سریع ترین رشد آمریکا بود، تقدیر شده است.او تاکنون چندین مقاله فنی نوشته و 2 طرح ثبت شده نیز در زمینه ارتباطات ارائه داده است. خانم انصاری علاوه بر تحصیل در مهندسی الکترونیک ، دوره نجومی را نیز در دانشگاه سویین برن را سپری کردهاست.
انوشه همیشه عاشق فضا و فضانوردی و درپی راه یافتن به فضا بود.
” ستاره ها مثل رویاها هستند، اگر در جستجویشان باشی ، همیشه بر میگردند”
در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۸۵ ، سازمان فضایی روسیه به طور رسمی اعلام کرد که انوشه انصاری به عنوان اولین زن گردشگری فضایی در یکی از پروازهای فضاپیمای سایوز، به مدار زمین سفر خواهد کرد.البته وی ترجیح می دهد درمورد خود از عنوان «فضانورد همراه» به جای واژهٔ «گردشگر فضایی» استفاده کند.
وی در اواخر سال 1384 ، برای انجام معاینات و آزمایش های پزشکی مخصوص به روسیه و پایگاه فضایی استار سیتی سفر کرد. در طی شش ماه حضور در استار سیتی ، وی آزمایش ها و تمرینات بسیار سختی را با موفقیت پشت سرنهاد.
برخی ازاین آزمایش ها عبارت بودند از : آزمایش صدا ، دید ، صندلی چرخان ، ای ای جی برای اندازه گیری امواج مغزی ، میز کج ، اتاقک فشار، تعیین میزان استرس با دوچرخه ثابت ، سانتریفیوژ و…
صندلی چرخان در واقع ابزاری است برای ایجاد شناب جاذبه کاذب. وقتی شخص در داخل این وسیله قرار دارد تنها چیزی که احساس می کند شتاب فزاینده در جهت شعاعی و فرار از مرکز دایره است. فضانوردان با کمک این وسیله ، برای رویارویی با شتاب های بالا در هنگام رفت و برگشت آشنا می شوند.
در آزمایش میز کج ، شخصی را روی تخته می بندند و با زوایای مختلف کج می کنند تا میزان نوسان مایعات در بدن را اندازه گیری کنند. این اتفاقی است که در فضای بدون جاذبه رخ می دهد.به این معنی که مایعات درون بدن رو به قسمت بالا و مغز رفته و باعث ناراحتی می شود.
در اتاقک فشار، فشار هوای درون اتاق تا درجه ای معادل ارتفاع پنج هزار متری افزایش میابد. در ابتدا فشار داخل اتاقک به آهستگی کاهش می یابد تا زمانی که به فشار معدل ارتفاع دلخواه برسد. سپس آن را ثابت نگه داشته و آزمایشات مربوطه را انجام می دهند. بعد به آرامی به ارتفاع و فشار عادی بازمی گردانند، ولی این بار با افزایش تدریجی فشار، که در این هنگام شخص درد و فشار زیادی تجربه می کند.
بزرگترین سانتری فیوژ جهان با طول 18 متر ،در پایگاه استار سیتی در روسیه واقع است! سانتری فیوژ بخش مهمی از آزمایشات آماده سازی فضانوردان به شمار می رود.در این آزمایش شخص در داخل کپسولی قرار می گیرد و باچرخیدن دستگاه، جاذبهای که فرد احساس میکند افزایش می یابد. بنابراین شخص باشرایط پرتاب و فرود کاملا آشنا خواهد شد. حداکثر شتابی که این دستگاه ایجاد می کند 30 برابر شتاب جاذبه زمین است! اما فضانوردان شتابی فقط تا 4 الی 8 برابر جاذبه زمین را تجربه می کنند.
انوشه انصاری درباره این آزمایش در کتاب خود چنین نوشته است :” بدترین اتفاق دراین آزمایش غش کردن شخص است… ! در جاذبه دو برابر ، فشاری روی قفسه سینه ام حس کردم و در جاذبه سه برابر احساس می کردم دستهایی پوست صورتم را به عقب می کشد. در جاذبه چهار برابر عرق کرده بودم…در جاذبه پنج برابر دهانم خشک شده و تنفس مشکل بود و وقتی به جاذبه شش برابر رسیدم فشار بسیار زیادی را تحمل می کردم.احساس میکردم اجزاء صورتم در حال جدا شدن است.در جاذبه هفت برابر سعی کردم آب دهانم را قورت دهم ، اما زبانم مثل یک تکه چوب بی حس بود. در جاذبه هشت برابر به شدت عرق کرده بودم، اشکهایم بی اختیار میریخت و فقط می توانستم نفس های کوتاه بکشم. قفسه سینه ام در حال متلاشی شدن بود و دهانم را گویی پر ازماسه کرده بودند…”
آزمایشات و تمرینات ادامه داشت تا اینکه روز موعود از راه رسید… در 26 شهریور 1385 ،انوشه انصاری رسما بعنوان یکی از اعضای اصلی پرواز سویوز ( -9 TMA) ،ازمرکز فضایی بایکونور واقع در قزاقستان بسوی ایستگاه فضایی بین المللی پرواز کرد. همراهان اودراین سفر، مایکل لوپز آلگریا فضانوردی از ناسا و کیهان نورد روسی میخاییل تورین بودند.وی به مدت نه روز در ایستگاه فضایی بین المللی در ارتفاع 350 کیلومتری زمین مستقر شد. و در نهایت در 7 مهر به همراه دوتن از فضانوردان دیگر ایستگاه فضایی به زمین بازگشت.
انوشه در طی نه روز اقامت در ایستگاه فضایی ، مجموعه آزمایشهای علمی زیر را برای آژانس فضایی اروپا انجام داد:
پژوهش درمورد علل کمخونی؛ تأثیر تغییرات ماهیچهای بر کمردرد؛ تأثیر تشعشعات کیهانی بر روی فضانوردان ساکن در ایستگاه بینالمللی فضایی و گونههای میکروبی که در آن ایستگاه پرورش داده شدهاند.
در پست بعدی تصاویر جالب و متفاوتی از سفر انوشه انصاری خواهید دید…
برگرفته از وبلاگ گاهی به آسمان نگاه کن
منابع :
مجله نجوم شماره 161
کتاب “رویای من ” نوشته انوشه انصاری
وب سایت انوشه انصاری
وب سایت استار سیتی