89مین باشگاه ماهانه انجمن نجوم آیاز تبریز، پنجشنبه 26 بهمن 96 از ساعت 16 تا 18 در محل ساختمان امید برگزار گردید.
در بخش ابتدایی مستندی با موضوع نجوم پخش شد. سپس تازهترین خبرهای نجوم و فضا و رویدادهای رصدی اسفندماه مورد بررسی قرار گرفت.
موضوع اصلی باشگاه درباره منظومه فراخورشیدی تراپیست-۱ بود.
میر مهدییار موسوی کارشناس ارشد اخترفیزیک از دانشگاه تبریز، درباره این منظومه فراخورشیدی سخنرانی کرد وی گفت: ستاره شناسان در سال ۲۰۱۵ در رصدخانه La Silla با استفاده از روش گذر، موفق به کشف ۳ سیاره از ۷ سیاره منظومه تراپیست-۱ گردیدند.
در سال ۲۰۱۷ دانشمندان با استفاده از تلسکوپ های اسپیتزر و VLT موفق به کشف هر ۷ سیاره این منظومه شدند.
سه مورد از این سیارات (e,f و g) در داخل منطقه قابل سکونت اند بدین معنی که به عنوان سیارهای با فشار اتمسفر کافی که دارای شرایط وجود آب مایع در سطح خود باشد، شناخته می شوند.
سیاره TRAPPIST-1d از جمله این سیارات شگفت انگیز می باشد که به نظر می رسد ۵٪ از جرم آن از آب مایع باشد، یعنی ۲۵۰ برابر کل آب اقیانوس های کره زمین!
همچنین سیاره TRAPPIST-1e شبیه ترین این سیارات به زمین بوده و احتمالا دارای یک هسته چگال آهنی، درون صخره ای و یک جو رقیق است.
امروزه دانشمندان با استفاده از تجهیزات پیشرفته رصدی از جمله تلسکوپ فضایی کپلر، موفق به کشف چند هزار سیاره فراخورشیدی در عالم شده اند که در این بین منظومه تراپیست-۱ از جمله شگفت انگیزترین آن ها است؛ با این حال با توجه به توان کنونی بشر، به نظر می رسد سیاره زمین فعلا تنها خانه ما است که بایستی در حفاظت از آن تلاش کنیم.
با توجه به نزدیکی به روز بزرگداشت خواجه نصیرالدین طوسی، مریم پرتوینژادی درباره بخشی از کارهای علمی و زندگی این دانشمند پر آوازه در زمینه نجوم و ریاضیات و هندسه صحبت کرد.
در بخش پایانی مخاطبان با انواع نقشههای آسمان و کاتالوگهای معروف رصدی و نحوه کار با این نقشهها آشنا شدند. سخنرانی این بخش بر عهده سید عمادالدین قاضی طباطبایی بود.
مریم پرتوی نژادی | مسئول باشگاه های آیاز