چین قصد دارد برای ساخت اولین پایگاه در ماه، آزمایشی فضایی برای بررسی اینکه امکان تولید مصالح از خاک ماه وجود دارد یا خیر را اجرا کند.
سازمان فضایی چین، به عنوان بخشی از ماموریت پکن برای اعزام انسان به ماه تا سال ۲۰۳۰ و ساخت پایگاه دائمی تا سال ۲۰۳۵، اخیرا موشکی حامل نمونه مصالح به سمت ایستگاه فضایی تیانگونگ پرتاب شد.
خبرگزاری دولتی شینهوا، به نقل از آژانس فضایی چین اعلام کرد که این کشور، محموله فضایی تیانژو 8 را برای ارسال تجهیزات به ایستگاه فضایی تیانگونگ، از مرکز ماهوارهای ونچانگ به فضا پرتاب کرد.
ساخت پایگاه در ماه کاری دشوار است؛ هر سازهای باید قادر به مقاومت در برابر تابشهای زیاد کیهانی، نوسانات شدید دمایی و زلزلههای ماه باشد. از طرفی، یافتن مواد اولیه برای ساخت و ساز، فرایندی گران قیمت است.
دانشمندان دانشگاهی در مرکز استان ووهان، امیدوارند ساخت پایگاه در ماه به عنوان راه حلی برای غلبه بر این مشکلات باشد. آنها آجرهایی توسط ترکیبات مختلف یافت شده روی زمین مانند بازالت -که خواصی مشابه خاک ماه دارد- تولید کردهاند. این مصالح در ایستگاه فضایی تیانگونگ چین، به دقت آزمایش خواهند شد.
ژو چنگ، از اساتید دانشگاه علم و فناوری هواژونگ ووهان گفت: این آزمایشها، عمدتا شامل قرار دادن مصالح در معرض شرایط پیچیده فضا است. برای ساده کردن کار، مواد را در فضا قرار داده و اجازه میدهیم در آنجا بمانند؛ بنابراین میتوان نتیجه گرفت که آیا پایداری و عملکرد آن مصالح تحت شرایط متفاوت و سخت فضا، کاهش مییابد یا خیر.
دمای سطح ماه میتواند بین ۱۸۰ درجه تا منفی ۱۹۰ درجه سلسیوس متغیر باشد. فقدان اتمسفر در سطح ماه به معنای قرار داشتن آن در معرض سطوح بالایی از تابش کیهانی و برخورد شهاب سنگهای کوچک است؛ در عین حال زلزلههای ماه میتواند هر سازهای را در آن تضعیف کند. آزمایش مصالح، سه سال به طول خواهد انجامید و نمونهها هر سال برای انجام بررسی به زمین بازگردانده میشوند. این گروه، نمونههای اولیه مصالح را، پس از تحلیل نمونههایی که کاوشگر چانگ ای-۵ (اولین ماموریت جمعآوری نمونه از ماه در چهار دهه اخیر در جهان) به زمین بازگرداند، تولید کردند. به گفته ژو، مصالح ساخته شده سه برابر قویتر از مصالح استانداردند و بدون نیاز به عوامل متصل کننده، به یکدیگر اتصال پیدا میکنند.
این تیم همچنین روی ربات عنکبوت قمری که یک ربات چاپگر سه بعدی است، کار کرده. این ربات قادر است ساختارهایی را که برخی از آنها مخروطی هستند در فضا بسازد.
ژو افزود: قطعا برنامه ما در آینده استفاده از منابع موجود در محیط که شامل تولید مستقیم مصالح از خاک ماه و سپس ساخت و ساز است. بنابراین نیازی به انتقال مواد اولیه از زمین وجود نخواهد داشت. ژاکو ون لون، اخترفیزیکدان دانشگاه کیل بریتانیا گفت: از آنجا که هزینه استفاده از مواد اولیه روی ماه بسیار کمتر خواهد بود، بدیهی است که باید مورد آزمایش قرار گیرد.
او به آژانس خبری فرانسه گفت: این آزمایشها شانس خوبی برای موفقیت دارند و نتایج آن، راه را برای ساخت پایگاه در ماه هموار خواهد کرد.
پایگاه چین در ماه، که ایستگاه بینالمللی تحقیقات قمری نامیده میشود، پروژه مشترک چین با روسیه است. طبق اعلام رسانه دولتی چین، حدود چهل سازمان خارجی و کشورهایی چون تایلند، پاکستان، ونزوئلا و سنگال از دیگر همکاران این پروژه هستند.
دیگر پایگاهها در ماه ایالات متحده تا سال ۲۰۲۶ قصد دارد در طی ماموریت آرتمیس، مجددا انسان را به سطح ماه اعزام و پایگاهی در این قمر احداث کند. اگرچه برنامه آرتمیس تاکنون بارها دچار تاخیر شده اما محققان دانشگاه مرکزی فلوریدا، ساخت احتمالی مصالح با استفاده از چاپگر سه بعدی را آزمایش میکنند. در این میان، آژانس فضایی اروپا نیز مطالعاتی درباره چگونگی مونتاژ آجرها به یکدیگر مانند لگو اجرا کرده است.
ترجمه: محمدفرحان بهنام
ویرایش: مریم فخیمی
منبع:
https://www.spacedaily.com/m/reports/China_tests_building_Moon_base_with_lunar_soil_bricks_999.html