مدرسه تابستانی پدیدههای گرفت توسط پژوهشکده فیزیککاربردی و ستارهشناسی دانشگاه تبریز با همکاری انجمن نجوم آیاز تبریز ۵و۶ مرداد ۹۷ همزمان با طولانیترین خسوف قرن در دانشگاه تبریز برگزار شد.
در این مدرسه که به صورت بینالمللی برگزار شد، علاوه بر حضور اساتید ایرانی از آن جمله سعدالله نصیری قیداری، علی ابراهیمی سراجی، اسداله قمرینژاد، احسان توابی و ۵ استاد برجسته فرانسه ژان پییر روزلوت، ژان موته، فیلیپ مورال، ژان لوک مارتین، سیلویه لورنت از کشور فرانسه حضور داشتند.
مدرسه تابستانی در دو روز جمعه و شنبه برگزار شد. این برنامه که یک شب رصدی را نیز شامل میشد میزبان علاقهمندان بسیاری از سراسر ایران بود.
برنامه افتتاحیه ساعت ۹صبح جمعه ۵ مرداد و بعد از پذیرش ثبتنام کنندهها آغاز شد. اولین سخنرانی مدرسه توسط پروفسور روزلوت و با موضوعات خورشید ارائه شد.
سخنرانیهای بعدازظهر در ساعت ۵ عصر خاتمه یافت. با اتمام سخنرانیهای روز اول مدرسه، شرکت کنندهها راهی رصدخانه خواجهنصرالدینطوسی شدند.
همچنین گروه کثیری از اعضای آیاز که برای برنامه رصدی ثبتنام کرده بودند به رصدخانه منتقل شدند.
به دلیل اهمیت برنامه، استاندار آذربایجانشرقی به همراه چند تن از اعضای شورای اسلامی شهر از رصدخانه بازدید کرده، از شرایط رصدخانه و جزئیات برنامه مطلع شدند.
با وجود ابری بودن هوا و وزش باد شدید، رصدگران تجهیزات خود را آماده کرده منتظر صاف شدن آسمان ماندند.
برخی از شرکت کنندهگان در مدرسه تابستانی در اوایل بامداد شنبه بدون اینکه موفق به رصد ماهگرفتگی شوند به تبریز بازگشتند، ولی منجمان فرانسوی و اعضای آیاز که تا سپیدهدم امکان حضور در رصدخانه را داشتند از حدود ساعت ۱:۳۰بامداد شنبه و با کنار رفتن ابرها موفق به رصد ماهگرفتگی و مریخ سرخفام شده، اقدام به تهیه تایملپس و عکسبرداری کردند.
با اتمام گرفت و طلوع خورشید، شرکتکنندگان در رصد به تبریز بازگشته و حاظران در مدرسه تابستانی به محل پژوهشکده منتقل شدند.
دو سخنرانی نخست دذ روز دوم مدرسه، توسط اسداله قمرینژاد و علی ابراهیمی سراجی ارائه شد.
برنامه بعدازظهر با ارائه سخنرانی مورال و خداشناس دنبال شد. در بخش پایانی و اختتامیه مدرسه تابستانی پدیدههای گرفت از تمامی دانشمندان فرانسوی و ایرانی حاضر در مدرسه، همچنین تمام افرادی که در برگزاری مدرسه همکاری داشتند تجلیل شد.
گزارش: مینو خوشرنگباف
عکاس:اشکان نجار